21.06.2023.

19:19

Foto: privatna arhiva

Srbija

SVET JE LEPŠI KADA ZASVIRAMO! Nikola je danju ekonomista, a noću se prepušta ljubavi bez koje ne može da živi (FOTO/VIDEO)

Za neke je muzika više od hobija i ne mogu bez nje čak i kad ih život profesionalno odvede na neki drugi put. Takvi kažu da slave muziku svaki dan, a posebno zadovoljstvo im je kad i drugima omoguće da uživaju u njoj.

Među njima je i Nikola Spasić (36), diplomirani ekonomista iz Niša, menadžer za razvoj ekonomije i ljudskih resursa u Regionalnoj razvojnoj agenciji (RRA) "Jug" u Nišu.   

Harmoniku svira 30 godina. I pre nego što je počeo da piše, vešto je umeo da prebira po dirkama. Završio je nižu i srednju muzičku školu a s članovima benda "Akustična priča" deli ljubav prema ovoj umetnosti. 

Profesor u muzičkoj školi Vlada Karadžov u bendu svira kontrabas i bas gitaru, gitarista Petar Čelić i bubnjar Igor Ibišević su profesionalni muzičari, a Sanja Cvetković, student je Fakulteta muzičkih umetnosti na odseku violina.

- Našu ljubav prema muzici sjedinili smo sa klasikom, džezom, rok i folk notama i gde god da smo, prepoznatljivi smo po energiji i atmosferi. Pored ekonomije u timu RRA "Jug" čiji sam deo, jedva čekam vikend, nastupe, nasmejana lica i sjaj u očima ljudi koje naša muzika pokreće - priča NIkola između dva sastanka. 

- Muzika je svima važna. Čak i onima koji kažu da su antitalenti za pevanje i igranje. Muzika je tu i dok se vozimo u autobusu, gledamo televiziju, neki studenti vole da uče uz nju, drugi bolje rade, a da ne pričam da svi važni životni događaji ne mogu bez nje. Muziku slavimo svaki dan, malo je jedan - zaključuje  Nikola.  

Prvi dan leta uz muziku

Svetski dan muzike ustanovljen je početkom 80-tih godina u Francuskoj na predlog tadašnjeg ministra kulture te zemlje Žaka Langa.

On je predložio da se najduži dan u godini, 21. jun, dan letnje ravnodnevnice, širom Francuske proslavlja muzikom, besplatnim koncertima amatera i profesionalca, pojedinaca i udruženja, dece i odraslih, rokera, šansonjera, džezera i klasičara.