25.06.2023.

13:42

Foto: G.R.

Srbija

BIĆE HRANE ZA STOKU! U Mačvi požnjeli ječam, pa ga čuvaju na tavanu

Iako su strahovali da će zbog nepovoljnih vremenskih prilika prinosi biti znatno niži, većina je zadovoljna rodom.

 - Imao sam hektar pod ječmom i kako nisam puno uložio. Dobio sam 5,5 tona što me prijatno iznenadilo jer je predusev na njivi bila pšenica pošto prošle godine u proleće zbog suše nisam uspeo da posejem kukuruz, a nisam ni potpunu prihranu obavio već samo u martu sam bacio KAN  - kaže Marko Đurić.

On je mudro odlučio da celokupan rod sačuva na tavanu svog senjaka makar do berbe kukuruza. 

- Lako ću prodati ako bude kukuruza. Vreme se potpuno promenilo, pa je sigurnije ovaj prvi rod koji je dospeo za ishranu stoke usev koji je stigao. Ne zna se šta će da bude do jeseni. I cena je sada jako niska, od 15 do 20 dinara za kilogram,  pa se ne isplati prodavati. Kad na tavanu imam hrane za ovce i svinje ja mogu da budem miran  - dodao je Đurić.

Informer

Vladan Đenadić je sa njive površina pola hektara dobio oko 3 tone zrna. 

- Ni da se hvalim ni da se žalim prinosom. Kakvo je bilo vreme dobro je, ali je kvalitet slabiji nego prošle goidne iako sam primenio maksimalnu prihranu veštačkim đubirvima i zaštitu od bolesti - priča Đenadić.

Nekoliko tropskih dana je ubrzalo zrenje pšenice, pa bi žetva mogla da počne naredne sedmice. Poljoprivredenici nisu optimisti i očekuju niže prosečne prinose i slabiji kvalitet hlebnog žita, a nekoliko dana pred početak žetve ni otkupljivači nisu saopštili otkupnu cenu već su samo najavili prijem "na čuvanje" žita u svojim silosima.