26.06.2023.

21:04

Foto: M. O.

Srbija

ONA JE NAJLEPŠA I NAJVEĆA ! Banatska lepotica još nije zrela, al` kad sazri...(FOTO/VIDEO)

Reporter "Informera" posetio ga je kad je seme tek stavio u zemlju, sredinom aprila, a onda i kasnije, kada se, prema njegovoj proceni, razvio plod koji ima oko 40 kilograma.

- Daleko je to od nekih rekorda Amerikanaca i Engleza. S obzirom na uslove koje imam i koliko vremena mogu da joj posvetim, zadovoljan sam kako ludaja napreduje. Mogao bih možda i više pažnje i nege da joj pružim, ali mi se ne isplati - kaže za "Informer" Lazić.

Za sve što se radi potrebna je velika ljubav, pa tako i za uzgajanje bundeva. Plod ludaje brzo raste, a za 24 sata obim joj je za oko 10 centimetara veći.

- Ludaje uzgajam zbog velike ljubavi prema povrtarstvu. To je skup hobi ali mi pričinjava veliko zadovoljstvo. Brzo napreduje, raste, i to je za mene nešto magično, privlači me da joj se posvetim i gajim. Divim joj se, sednem u baštu, gledam je i razmišljam šta bih još mogao da učinim za nju-priča nam Goran koji je svojoj favortkinji u kategoriji "teškašica" nadenuo čak i ime -"Kika", po poznatoj kikindskoj mamutici.

-Jedna je u bašti, a druga u plasteniku, pa ćemo videti koja će biti bolja. Od "teškašica" ne očekujem neki veliki plasman, nadam se težini oko pola tone- otkriva nam Lazić.

Ove godine, na 38. Danima ludaje u Kikindi oprobaće se i u kategoriji bundeva "dugajlija", a upravo sa jednom takvom, dugom skoro četiri metra (395, 4 centirmetara), oborio je 2019. godine Ginisov rekord na svetskom takmičenju u Mozirju kod Ljubljane. Kaže da se nada nagradi, i tikvi još dužoj od rekorderke.

-Za "dugajlije", bez lažne skromnosti, verujem da ću osvojiti sva tri mesta- dodaje Goran samouvereno.

Loša godina

- Ova godina je loša za uzgoj bundeva. Velike su vrućine u plasteniku, ne mogu da ga rashladim. Postoje načini, ali ne bih da rizikujem i kvasim lišće. Prošle godine sam to radio, pa je plod dobio gljivično oboljenje. Hladne su noći, par dana je bilo oko 12 stepeni, a ludaji na otvorenom to smeta. Potrebno je da noću bude oko 20 stepeni, kako plod ne bio osetio oscilacije u temperaturi i doživeo stres. Variranje dnevnih temperatura sa 37 na 12 stepeni, smeta rastu bundeve- navodi naš sagovornik.

Pogledajte u videu šta nam je sve otkrio naš domaćin o sadnji i uzgoju ludaja rekorderki.