29.06.2023.

16:41

Foto: fb brod "Đerdap"

Srbija

Ova reka teče kroz 10 zemalja, ali je u Srbiji baš posebna! Znate li zašto? (FOTO)

Možda niste znali da u slivu ove reke živi više od 80 miliona lјudi. Potpisana je 29.juna 1994. godine u Sofiji. Prvi put je ovaj dan obeležen 2004. godine, kada je zvanično doneta odluka o proslavi.

Dunav protiče kroz 10 evropskih zemalja: Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Rumuniju, Bugarsku, Moldaviju i Ukrajinu. Po dužini je druga evropska reka, posle Volge u Rusiji. Jedina je reka na kojoj se nalazi čak četiri glavna grada, a to su Beč, Bratislava, Budimpešta i Beograd.

Sa svojih 2.888 kilometara Dunav povezuje istok i zapad Evrope, Atlantik i Mediteran. Kroz Srbiju njegov tok je dug 588 kilometara, i na svom putu prima Dravu, Tisu, Savu, Tamiš, Moravu, Neru, Timok...

Zanimljivo je da je od 10 evropskih zemalja kroz koje protiče, Dunav u Srbiji najširi, najuži i najdublji, kao i da protiče kroz Đerdapsku klisuru, najdužu klisuru u Evropi.

Informer

Pred sam ulazak u Đerdapsku klisuru njegova širina prelazi neverovatnih 6,5 kilometara. U istoj klisuri je i najdublji, oko 90 metara, ali i najuži, jer se sužava na manje od 150 metara.

U Srbiji je i jedna od deset najvećih brana na svetu nalazi na Dunavi - Hidroelektrana Đerdap.

Dunav je vekovima je bio glavna plovna saobraćajnica, kolevka kulture i svedok prvih koraka evropske civilizacije. Pored Dunava u Srbiji se nalaze svedoci burne istorije kao što su tvrđava u Baču, zatim Petrovaradinska tvrđava, Kalemegdan, Smederevska, Ramska, Golubačka i tvrđava Fetislam, ali i arheološki lokaliteti Donja Branjevina (Crvenokosa boginja), Vinča, Lepenski vir i Trajanova tabla.

Povodom Međunarodnog dana Dunava danas će u gradovima širom Srbije pored ove reke biti održane mnogobrojne manifestacije.


 

Velika voda sa mnogo imena

Dunav je reka sa mnogo imena, na jezicima mnogih naroda. Tračani su ga zvali Istros, Skiti Mataos, Rimljani Danister i Danibius, Grci Dunavius, Nemci i Austrijanci ga zovu Donau, Francuzi Le Danibe, Mađari Duna, Italijani Danibo, Turci Tuna, Rumuni Dunarea, Česi, Slovaci i Rusi Dunaj, Srbi i Bugari Dunav.