05.07.2023.

12:54

Foto: foto Z.G.

Srbija

“Stepenice” odnele nagradu “Suve igle”, Radosavljević laureat užičkog Bijenala

Odabrani su radovi od 84 umetnika koji su izrađeni isključivo u tehnici suva igla, jednoj od
najazhtevnijih tradicionalnih likovnih tehnika. Na ovom 16. Međunarodnom grafičkom bijanalu Suva igla stručni žiri u sastavu Vladimir Veljašević (Srbija), Slavica Janešlieva (Severna Makedonija), Saša Janjić (Srbija), Ana Vivoda (Hrvatska) i Goran Knežević (Srbija) nagradu Gran pri Bijanala dodelio je Nenadu Zeljiću za rad „Stepenice“, a „Zlatnu iglu“ Nikoli Radosavljeviću za rad „Alone Together“. „Srebrnu iglu“ dobila je Agnieszka Dobosz autorka iz Poljske za radove FOG 1 i FOG 2, „Bronzanu iglu“ Vladimiro Elvieri iz Italije za radove „Julian Assange: The Truth Denied“ i „Francis Bacon III“, a nagradu Pedagoškog fakulteta u Užicu Katarina Rakić za rad „Tišina“.

Informer

Stručni žiri Bijenala dodelio je i dve posebne pohvale, Ireni Stopić iz BiH i Gjorgjiu Dinevu, autoru iz Severne Makedonije. Zoran Cvetić, direktor Gradske galerije,podsetio da je užički Međunarodni bijenale Suva igla, svojevremno je na trijenalu grafike u svetskom centru grafike, u Krakovu, u Poljskoj, uvršten među 20 najznačajnijih grafičkih manifestacija u svetu.

Informer

Umetnik Nikola Radosavljević, dobitnik “Zlatne igle” rekao je da je nejgov rad „izletanje“ iz ustaljenog šablona očekivanja šta grafika može da bude.

Informer

 

- Ovaj rad, inspirisan traumom kroz koju smo kao kolektiv prošli za vreme kovid pandemije, govori o kolektivnom mišljenju koje nam je potrebno da bismo opstali kao individue za vreme velike krize. On ukazuje da kolektiv zapravo jeste jedini način kroz koji možemo da opstanemo i ukoliko nismo ujedinjeni nemamo ni individualce, pojedince – rekao je Radosavljević.

Izložba radova u suvoj igli je otvorena do 24.avgusta. Inače, radovi od jednog nagrađenog autora ostaju u kolekciji Gradske galerije Užice, koja do sada broji preko 700 grafičkih radova.