Autor: Informer.rs

17.07.2023.

14:38

Foto: Shutterstock

Srbija

Gori i nebo i zemlja u Novom Sadu! Temperatura prešla 40 stepeni, oprezno ako morate da izađete iz kuće! (FOTO)

Beograd, Ćuprija i Zaječar, Smederevska Palanka, Bački Karlovac bili su najtopliji gradovi u Srbiji, gde je živa na termometru u 13 časova pokazala 36 stepeni Celzijusa.

Međutim, na Instagram stranici 192_rs pojavila se fotografija koja je snimljena u Novom Sadu koja pokazuje da je neverovatnih 41 stepen.

U celoj Srbiji danas je na snazi crveni meteoalarm, koji označava vrlo opasno vreme. Prema prognozi RHMZ-a, u Srbiji će do srede biti veoma toplo sa maksimalnim temperaturama iznad 35 stepeni Celzijusa, lokalno i do 40 stepeni.

U velikim gradovima očekuju se i tropske noći, pošto temepratura neće padati ispod 20 stepeni. I u Beogradu će do srede biti veoma toplo sa maksimalnim temperaturama od 36 do 39 stepeni Celzijusa, uz tropske noći.

Iz Hitne pomoći poručuju da se bez preke potrebe ne izlazi iz rashlađenih prostorija. Doktorka Ivana Stefanović iz beogradske Hitne pomoći rekla je za Tanjug da je da su do 10 časova ekipe te službe obavile 45 intervencija, od toga 13 na javnim mestima i da su ukoliko se isključe dve saobraćajne nezgode svi pozivi bili povezani sa kolapsima izazvanim vrućinom.

- Intervencije će smanjiti jedino to ako se sugrađani budu razumno ponašali, što znači ne izlaziti napolje bez preke potrebe. Deca ne treba da se izvode napolje, a posebno ne treba da izlaze osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti. Ovo vreme ne prija nikome i ko god nema potrebu da bude nepolju ni ne treba da bude. Naše srce je najviše pogođeno. Srce radi pod pritiskom na ovim temperaturama. I nekada ne može da izdrži i alarmira kako bi mu se pomoglo - rekla je Stefanović.