04.08.2023.

16:47

Foto: S. S. /privatna arhiva

Srbija

I Karađorđe je imao ovakav! Kad opali "trešnjevak", sve se trese!

Nema ozbiljnijeg narodnog sabora ili vašara u Šumadiji čiji početak nije obeležio pucanj iz trešnjevog topa, improvizovanog oružja čiji je zvuk Turcima u Prvom srpskom ustanku ledio krv u žilama. 

Informer

Zoran Vasović, direktor Agencije za ispitivanje, žigosanje i obeležavanje oružja u Kragujevcu

Replika onog pored koga je na Ljubiću kod Čačka poginuo Tanasko Rajić, nalazi se u Agenciji za ispitivanje, žigosanje i obeležavanje oružja u Kragujevcu. 

Informer

Trešnjevak - Ima još pet ovakvih ...

- Ovaj top od trešnjinog drveta je neka vrsta vremeplova. Napravljen je na identičan način kao i onaj prvi koji je svojevremeno u Zagorici kod Topole 1804. godine naručio Karađorđe. Danas služi kao uspomena na vremena kada se u krvi ustanika rađala srpska sloboda - kaže Zoran Vasović, direktor Agencije koja je 1994. godine naručila izradu šest ovakvih topova za potrebe obeležavanja godišnjice ubistva Vožda Karađorđa u Radovanjskom Lugu kod Velike Plane.

Danas se koristi za označavanje početka narodnih sabora i manifestacija i u tom smislu često je angažovan ali ne u komercijalne svrhe već, kako kaže, po "drugarskoj" liniji. Izrađen je od šumadijske trešnje koja je rasla u selu Trešnjevak nadomak Kragujevca. Težak je oko 80 kilograma.

- Pucanj iz "Trešnjevaka" je atrakcija! Naši ljudi vole da ga vide, posebno čuju. Pre nekoliko dana top je bio zvezda večeri na "Šumadijskim danima šljive" u Stragarima. Nekoliko puta se pojavljivao i u igranim i dokumentarnim programima. Njegova najveća vrednost je što nas podseća na slavna prošla vremena i što svojim gromkim pucnjem označava početak nekih lepih događaja - kaže Vasović koji sa kolegama brine o ovoj šumadijskoj artiljeriji.