05.08.2023.

07:56

Foto: Shutterstock/Printskrin

Srbija

Ove delove Srbije pogodiće jako nevreme - Pratite kretanje oluje iz sata u sat

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će u Srbiji danas doći do značajne promene vremena i na vremenske nepogode u drugom delu dana - obilne padavine, grad i olujni vetar.

Vreme opasno

Na području Banata, Beograda, Šumadije, Pomoravlja i istočne Srbije na snazi je crveni meteo-alarm, koji označava vrlo opasno vreme, dok je u ostalim delovima zemlje na snazi narandžasti meteo-alarm, što znači da je vreme opasno.

Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom, padom temperature i umerenim, povremeno i jakim severozapadnim vetrom, pre podne zahvatiće zapadne i jugozapadne predele Srbije, kao i zapad Vojvodine, a posle podne i uveče proširiće se i na ostale krajeve.

U drugom delu dana u svim predelima veoma nestabilno, pa se očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode u vidu jakih pljuskova sa grmljavinom (od 20 do 40 mm), gradom i olujnim udarima vetra.

Najintenzivniji grmljavinski procesi i veća količina padavina očekuju se u centralnoj i istočnoj Srbiji, na istoku Vojvodine, delovima Beograda, kao i u delovima zapadne Srbije, gde može pasti i od 40 do 70 mm za 12 sati, lokalno i više.

Meteorolog Ivan Ristić napominje da će snažno nevreme u Beograd stići između 14-15 časova.

Na meteo radaru može se pratiti kretanje oluje u realnom vremenu. Kretanje olujnog vetra iz sata u sat možete pratiti OVDE.