07.08.2023.

18:53

Foto: Printscreen You Tube

Srbija

Iz wc šolje virila je pupčana vrpca...Lekar se do detalja setio ovog slučaja

Doktor Uštević je pre dve godine otišao u  penziju a ceo svoj radni vek proveo je u Službi kragujevačke Hitne pomoći. Danas, kada su glavne vesti u medijima bile bebe u Srbiji, ona od 6.420 iz Gornjeg Milanovca, i ova druga rođena u toaletu BAS-e, do detalja se setio kako je 2010. pomogao da se jedan život nastavi.

- Više je Bog tu bio zaslužan nego ja. Beba je preživela sa 1.300 grama, krstio sam kasnije tog dečaka i danas ga viđam - kaže doktor Uštević i komentariše "beogradski slučaj":

- Dobro je što se toj mladoj ženi na autobuskoj stanici odmah našao neko da pomogne.  

Informer

Luka je rođen u sedmom mesecu i imao je samo 1.300 grama

Sa uzdahom odgovara na molbu da nam prepriča svoj slučaj. 

- Šta da vam kažem, za to su mnogi čuli, a i zaboravili. Ja ne. Bilo je neko zimsko vreme, naša ekipa dobila je telefonski poziv iz naselja Aerodrom. Muškarac je govorio da mu se žena porađa. Bilo je oko četiri sata popodne, kad smo stigli u stan na sedmom spratu. Zatekli smo mladu ženu kako u šoku sedi na wc šolji i drži peškir u kome je bila vrlo sitna beba...Žena je drhtala, a deo pupčane vrpce je bio u wc šolji - priča dr Uštević. 

- Beba nije disala, već je bila poplavela...Odmah sam podvezao pupčanik i odvojio posteljicu. Uzeo sam dete, naslonio ga na levu ruku i počeo da joj dajem veštačko disanje. Jednim prstom sam joj pritiskao grudi. Nije bilo lako, sve vreme do Kličničkog centra nisam prestajao a kad sam ga iznosio iz kola, prodisao je...Ali, i danas kažem, mali Luka Bogu treba da zahvali što je živ, ne lekarima - ističe naš sagovornik.  

Informer

Krst sa Hilandara na poklon

Luka je rođen pre vremena, u sedmom mesecu. Imao je samo 1.300 grama a kad se oporavio i ojačao dr Uštević je prihvatio da mu bude kum. 

- Poklonio sam mu krst sa Hilandara da ga čuva i dalje u životu - kaže dr Jovica. 

Luka je, na žalost, kako kaže, ostao bez oba roditelja, ali živi sa dekom u istom stanu u kome je i rođen...

Specijalista za porođaje

Tokom svog 35 godina lekarskog staža, dr Jovica Uštević imao je na hiljade intervencija, ali posebno je ponosan i na devet porođaja koji su se dogodili van porodilišta. 

Otac je četvoro dece i ponosan što je, kaže, svoj posao obavljao časno.