15.08.2023.

12:40

Foto: printscreen

Srbija

Znate li šta je banica? U Beloj Palanci napravili jednu tešku 30 kila! Šta je sve u nju stalo?

Banica rekorderka imala je tek 2, 25 kvadrata! Nju je umesila Anita Pančić Manić, prošlogodišnja pobednica u pripremi najbolje banice, a sada su joj u pomoć pritekle sestre. 

Za pripremu testa za kore i ukusan fil utrošeno je 10 kilograma brašna, čak 2 kilograma masti, 5 kilograma sira i više od 30 jaja!

Informer

Prošlogodišnjoj pobednici Aniti Pančić Manić pritekle su u pomoć sestre da napravi mega banicu od 30 kilograma

Organizatori iz Turističke organizacije Bele Palanke kažu da nije samo ova banica rekorderka već i broj posetilaca i broj takmičara!

Za tri dana Belu Palanku je posetilo 65.000 gostiju, što je skoro osam puta više nego što opština ima stanovnika! Najviše je bilo iz Bugarske. 

U pravljenju najbolje banice oprobalo se čak 283 takmičara, a prema oceni žirija, koji su činili stranci,  pobedila je Dobrila Ranđelović Jevrić iz Ćuprije. 

Informer

Dobrila Ranđelović Jevrić iz Ćuprije ovogodišnja pobedinica u pripremi najbolje banice

- Veoma smo zadovoljni što je naša manifestacija privukla i učesnike i posetioce. Bio je to težak zadatak da nadmašimo sami sebe, ali uspeli smo - rekao je Miloš Lilić, direktor Turističke organizacije u Beloj Palanci.

Ako niste znali...Ona se jede kad gosti banu!

Kad gosti iznenada banu u kuću, nekada su domaćice pripremale ovu brzu, bezkvasnu pitu da ih počaste, pa otuda i ime banica, pričaju u ovom kraju.

- Dok se popije kafa i popriča, domaćica brzo sprema banicu i za manje od sata je gotova - rekli su nam na Danima banice. 

Ovo je recept po kome se najčešće sprema.

Informer

Banica

Banica

Sastojci:

400 g brašna
pola kašičice soli
300 ml mlake vode

Fil:

300 g sira
3 jajeta
200 g masti

Zamesite testo od brašna, soli i vode i po potrebi sipajte još brašna ili vode dok ne dobijete testo koje se ne lepi za posudu. Premažite ga sa nekoliko kašika otopljene masti i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Podelite na dve jufke i svaku rastanjite oklagijom, da dobijete tanku koru. Premažite mašću, nafilujte umućenim sirom i jajima, i pažljivo urolanu stavite u okruglu tepsiju (podmazanu mašću) prateći krug. Tako učinite i s drugom jufkom. Banicu pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20 minuta. Kad bude pečena, poprskajte je vodom, pokrijte čistom krpom i ostavite da se prohladi.