28.08.2023.

19:50

Foto: S. K.

Srbija

Kosovo je Srbija! Muzika Stefana Nemanje u Prizrenu!

Ovogodišnji Medimus je obeležio i 910 godina od rođenja velikog župana Stefana Nemanje. U vreme njegove vladavine, Prizren je pripadao srednjovekovnoj Srbiji.

- Medimus 2023. je vanvremenski spoj srednjovekovne muzike Evrope, čarobnog ambijenta atrijuma crkve Svetog Spasa u Prizrenu i velelepnog šarma starog Prizrena! Meni je ovogodišnji festival bio najbolji do sada. Uživali smo u ovom sjajnom prstoru atrijuma crkve, a svi muzičari su tome dali ogroman doprinos. Velika je stvar da se baš na ovom mestu pokazuje bogatstvo srpske srednjovekovne umetnosti - kaže za "Informer" dr Ivan Sovtić, doktor elektrotehničkih nauka, inače rodom iz obližnjeg sela Sredske, na Šar planini.

Bojan Babić, pokretač festivala i predsednik Društva prijatelja manastira Sv. Arhangeli, kod Prizrena objasno je kako je i zbog čega pre osam godina nastao festival.
- Svuda oko nas, gde god se okrenemo, je uglavnom srpska istorija i to iz perioda Nemanjića, pa se nametnula ideja da osmislimo programe koji to neprocenjivo nasleđe promovišu i čuvaju- kaže Babić.

Informer

Publika ispred crkve Svetpg Spasa

Otkriće je bilo da postoje zapisi o Draganu Prizrencu, koji je bio prvi poznati srednjovekovni srpski muzičar, koji je svirao na dubrovačkim trgovima, ali bio i omiljeni muzičar na dvoru cara

Informer

 

Dušana, na čijem je krunisanju svirao carsko kolo.

- Poželeli smo da pokrenemo manifestaciju njemu u čast, u srednjovekovnom ambijentu koji pruža fantastičan ugođaj, a ceo doživljaj upotpunjuje pogled koji sa tog platoa ispred crkve Svetog Spasa, u naselju Potkaljaja, puca na celi grad, Crkvu Svetog Đorđa i Bogorodicu Ljevišku - ističe Babić.

Muzički direktor festivala bio je Darko Karajić, profesor beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti i član ansambla "Renesans", koji je i ove godine doveo u Prizren umetnike sa tri kontinenta.

Publici se u subotu predstavila Grejs Njukomb, pevačica, instrumentalista i profesorka muzike, specijalizovana za srednjovekovne i renesansne repertoare, koja je sa "Duom lauta" izvela italijansku, francusku i holandsku muziku iz 15. i 16. veka.
U nedelju su posetioci uživali u muzici dva internacionalna sastava, ansambala "Parlamento" i "Medimus" koji svake godine čine različiti umetnici, a program stvaraju svega par dana pred početak Festivala, inspirisani ambijentom kojim su okruženi.