29.08.2023.

21:00

Foto: Shutterstock/Lj.S.

Srbija

Tražimo dedu Aleksandra! Velika misterija! Sve prevrnuli, ni slova o njemu

Antonije i Danica su došli čak i do turskih izvora, ali o dedi Aleksandru koji je živeo u kuršumlijskom selu Visoka nema pisanog traga. Znaju samo da je preminuo i da je sahranjen, ali podataka o tome nema ni u crkvenim knjigama.
- Želimo da saznamo sve o Antonijevoj porodici i zato smo počeli da istražujemo. Došli smo do mnogih porodičnih misterija i tajni, podataka, samo o Aleksandru nema ni reči, ali nigde - priča nam Danica.

Informer

Danica i Antonije tragaju za pretkom

Niko od rodbine ne govori ništa, čak i ako možda zna, te je ova ličnost za njih postala izazov.

Zatekli smo ih u Istorijskom arhivu Toplice gde su, kako kažu, dolazili već više puta. Igrutinovići su došli sa Golije, baš u Kuršumliju, a deo je izgleda prešao u Kraljevo.

Taj prelazak se dešavao baš dok je Aleksandar bio živ.

- Pronašli smo podatke i o njegovom ocu, dedi, a o njemu ništa! Znamo da je preminuo, pa se žena
preudala u Kraljevo. Čak smo našli i potomke i stupili u kontakt sa njima. Ali, kako su oni samo po majci rođake mom suprugu, niko za Aleksandra nije čuo. Znate, ta misterija oko njega nas još više tera da je otrkijemo - kaže Danica.

Informer

Deda Aleksandar-velika zagonetka

Antonije je srećan što i njegova supruga želi da mu pomogne u ovoj "istrazi". Kaže da mu je ona velika podrška i da čak mnogo više o svima njima zna od njega.

- Prošlost je prava misterija. Nikada ne znaš gde će te odvesti i taj lavirint nas je potpuno okupirao. Uporno se vrtimo ovde, jer osećam da ovde nešto ima ... Da li je Aleksandar prešao sa suprugom u Kraljevo, pa tamo preminuo, a ona se preudala, ili je preminuo, pa ona otišla, sve je moguće - komentariše Antonije nadvijen nad knjigom sa bezbroj imena koja "čuva" sve nekadašnje ljude u Kuršumliji.