04.09.2023.

18:56

Foto: S. S.

Srbija

Ovo jelo miriše na još! U ovom selu, tvrde, najbolje se sprema

U selu Ošljanu nadomak Knjaževca već drugu godinu organizuju Prženijadu u čast jelu koje se ovde najviše sprema i na kome su, kažu, odrastale i odrastaju generacije đaka, studenata, inženjera, lekara, profesora...

Ovde ga zovu "prženo" a Prženijadu su odlučili da prav pred kraj leta, kad ima povrća u izobilju.   
Za razliku od prve, prošlogodišnje Prženijade ova, koja je održana prethodnog vikenda, bila je posećenija. Uz ukusne porcije bilo je i muzike, kulturnoumetničkih društva, sportskih igara a najmlađi su najviše uživali u nastupu mađioničara. 

- Lično sam prezadovoljan i posetom i samom manifestacijom koja je već na višem nivou. Ove godine smo iz Srbije i Bugarske imali ukupno 16 ekipa koje su pripremale prženo, znači dve ekipe više nego prethodne godine. Sva tri prva mesta u takmičenju za najbolje prženo imala su po dve pobedničke ekipe. Nije cilj pobediti, već druženje, okupljanje, da se ne zaboravi kako je nekada bilo... - priča nam dr Dejan Krstić etnolog i antropolog, idejni tvorac i predsednik Organizacionog odbora i prve i druge Prženijade.

Članovi pet planinarskih društva na vrhu Janošice pripremili su sve za samo takmičenje, ognjišta i povrća za takmičenje, a oko podneva je počeo kulturnoumetnički program da bi se uz igru i pesmu posetioci i učesnici razišli oko ponoći.

U nekim krajevima Srbije ovo jelo zovu ’sataraš’, bećarac’, ’prženija’...

Ali, etnolog Krstić ističe da se sve to razlikuje od ’pržena’ po termičkoj obradi.

- Tradicionalno se sprema na masti, mada može i na ulju. Postoji letnje i zimsko prženo. U našem kraju jelo se iza doručak, spremalo za ručak, večeru. Zimi se pravi uglavnom od suvih paprika, jaja, luka. Tokom godine, kako pristiže koje povrće, tako se i sastojci menjaju. Paradajz, luk, paprika, jaja, sir ...Može da bude ljuto, neljuto, zeleno, šareno, posno, bez jaja, ko kako voli, ko koje sastojke ima... Nema tu recepta u gramima, svaka domaćica ima svoj stil, i svaka od ovih običnih sastojaka napravi pikantno, ukusno jelo, ’prste da poližeš’ – kaže nam dr Krstić.
Prženo svih učesnika očas se pojelo, a posetioci su komentarisali lepotu ukusa i mirisa ovog jedinstvenog jela.

- Ma šta da reknem, majka da jede, na ćerku da ne dava – najbolje je opisao kako je ukusno ovo jelo 
jedan meštanin.