15.09.2023.

15:18

Foto: J.M.

Srbija

Potekla fontana župske ružice! Aleksandrovac je od danas srpska prestonica vina (VIDEO)

Tradicionalna manifestacija župskih vinara i vinogradara  „Župska berba 2023“ počela svečanim defileom folkloraša i sportista Župe, a potom nastupom KUD-a „Župa“ na otvorenoj sceni u centru grada.  

Već po tradiciji, u centru Aleksandrovca, potekla je fontana vina, odakle će posetioci moći da probaju crno župsko vino.

Prvo besplatno točenje vina na Župskoj berbi dogodilo se 1967. godine kada je fabrika “Vino Župa” svim poseticima berbe delila vino potpuno besplatno.

Ubrzo, gradski čelnici su došli na ideju da se izgradi fontana u samom centru grada, iz koje će u dane manifestacije Župska berbe teći čuvena župska ružica koju će moći da proba svaki posetilac i to besplatno.

Fontana je sagrađena 1969. godine i od tada do danas se oko nje svake Župske berbe okupi na hiljade ljubitelja dobrog župskog vina.

Informer

 

Tokom  ovogodišnjeg vinskog festivala koji se održava pod sloganom: „Aleksandrovac - srpska prestonica grožđa i vina“, pripremljen je bogat kulturno - umetnički i izložben program, narodna, zabavna i rok muzika, tradicionalna igra i pesma. 

Po tradiciji, na manifestaciji će se održati izložba poljoprivrednih proizvoda, maskenbal mališana PU „Naša radost“, te Župska svadba, Međunarodni festival folklora, a okretaće se i vo na ražnju, dok će se u Vinskoj ulici prodavati  grožđe i vino.