22.09.2023.

18:01

Foto: printscreen

Srbija

(VIDEO) Spomenik za legende! Smak zauvek na Trgu omladine u Kragujevcu

Od 20 sati na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije za sve svira Smak Plus, grupa koju čine muzičari, sinovi i sestrići članovi originalne postave - Kepini sin i unuk, Točkov najbolji učenik, Zoranov sin...

Ne postoji roker u bivšoj Jugoslaviji i širem regionu, da nije slušao Smak. Sedamdesetih ploče, osamdesetih kasete kragujevačkog benda, bile su statusni simbol ozbiljnih kolekcionara. 
Smak je jedan od najvećih simbola Kragujevca, uz Muzej "21. oktobar", Knjaževsko srpski teatar i nekadašnju "Zastavu".

Baš tako je i obrazloženo u inicijativi Doma omladine da ova grupa dobije spomenik u gradu odakle je i potekla, a kragujevački odbornici su to prihvatili prošlog septembra. 

Sećanja ne blede...

Informer

Skulpture članova grupe Smak u prirodnoj veličini na Trgu omladine

- Svirali smo iz petnih žila. Svirali smo ne da se dopadnemo nego da i mi i publika uživamo, potpuno... Danas toga nema, ne na taj način - kaže Slobodan Kepa Stojanović, legendarni bubnjar Smaka koji je postavio i danas nedohvatljive standarde ritma.

Kepa je bio jedan od stubova kultnog benda. Mnogi su se menjali ali Kepa, Točak, Zoran i Boris bili su, kažu fanovi, onaj pravi Smak. 

Informer

Proba grupe Smak Plus za večerašnji koncert

- Istorija se ponavlja. Ovde su "Smakovci" vežbali pre pola veka. Sada je je Smak Plus nešto što ne mogu da verujem da postoji - kaže kragujevački kaldrmaš. 

Imali smo priliku da nakratko snimimo vežbu i dogovore pred koncert. 
Evo kako je to izgledalo, pod budnim okom Radomira Mihajlovića Točka: 

A šta kaže Zoran

Basista Smaka Zoran Milanović danas je sa prijateljima iz Yu grupe obišao Trg omladine a evo šta je rekao za Informer.