Srbija
Da li znate od čega je ovo slatko? Za bobicama iz Južne Amerike poludele domaćice, a ukus je da se raspametiš (FOTO)
Na prvi pogled deluje da je to slatko od belog grožđa ili sitnog paradajza, ali nije. Reč je o peruanskoj jagodi ili fizalisu.
- Fizalis je biljka poreklom iz Perua, Ekvadora i Kolumbije koja već dugi niz godina zauzima mesto i na našem podnevlju, te je često u primeni i u našim domovima - započinje priču Veneta Cvetković iz Vlasa kod Vranja.
Kako navodi naša sagovornica, postoji nekoliko vrsta ove biljke, a neke od njih su jestive i upotrebljive u ishrani.
- Postoje na stotinu varijeteta ove biljke, neke su jestive neke i ne, kod nas je u upotrebi peruanski fizalis koji se gaji na našem podneblju već dugi niz godina. Gaji se iz semena ili rasada. Ja lično nemam ovu biljku, meni je majka dala plodove, a njoj je pak komšinica dala rasad, tako da ne znam kako je dospela ovde kod nas. Ali vidim na mrežama, da ljudi prodaju plodove i rasad, što znači da njen ukus, hranjljiva i lekovita svojstva odgovaraju mnogima - smatra Veneta.
- Slatko se pravi na isti način kao i druga slatka. Na kilogram voća ide kilogram šećera i 150 ml vode. Kada se u široj šerpi šećer i voda otope, dodaje se voće i kuva na srednjoj vatri, uz skidanje pene. Nakon 45 minuta do sat vremena, dodaju se kolutovi limuna, slatko se skida sa vatre, poklopi se mokrom krpom, ostavi da prenoći i odstoji 24 časa u šerpi. Nakon toga se sipa u čiste i sterilisane tegle, zatvori poklopcima i odloži na tamnom i hladnom mestu - pojašnjava Veneta.
Peruanska jagoda je jednogodišnja biljka. U odnosu na klimu i zemljište ima slične potrebe kao i paradajz, tako da se može direktno posejati ili odgajiti iz rasada početkom maja. Fizalis neprekidno cveta od proleća do jeseni. Cvet je žuto-crn.
Ima mnogobrojna lekovita svojstva fizalisa i upravo se plod ove biljke smatra za jednu od najlekovitijih kada se jede sirov i zreo. Bogata je proteinima, vitaminima C, B1, B2, B6, B12, vitaminom A kao i beta karotenom. Sadrži brojne bioaktivne sastojke među kojima alkaloide i flavonoide koji imaju umirujuće dejstvo.
Zahvaljujući svom sastavu fizalis se u medicini koristi kao veoma moćan antioksidans u borbi protiv slobodnih radikala, kancera i leukemije.
Bonus video: