14.10.2023.

08:40

Foto: Insajder

Srbija

Ma da l` je moguće?! Čvarci skuplji od svinjskog buta!

Tako u lancu jednog velikog proizvođača mesa, kilo svinjskog buta košta 890, junetine 1.200, a kilogram čvaraka u rinfuzi 1.300 dinara!
- Ovo je neverovatno. Za kilo čvaraka možeš da kupiš kilo i po mesa. Nekada su bili sirotinjska hrana, posle svinjokolja smo ih nekada i bacali, a sada su pravi luksuz da moraš na grame da kupuješ - komentarisala je ljutito žena zatečena visinom računa.

Iskusni kasapin Slobodan Đonlić iz Bogatića koji svake jeseni u vreme svinjokolja zakolje više desetina tovljenika, vrti glavom i tvrdi da drugačije ne može da bude.

- Čvarci se dobijaju topljenjem masnoće, a svinje jedva da imaju masti. Svinjče od 120 kilograma nema više od 7 do 8 kilograma masnoće, a od te količine može da se istopi maksimalno 1,5 kilogram čvaraka - kaže on.

Dodaje kako je nekad sa lakoćom radio. Nož je, kaže, sam klizio kroz masnoću, a sad treba više snage jer je svinjče skoro sto posto "sama krtina".

Farmer Miloš Teodorović koji godišnje utovi oko 1.000 svinja kaže da su se na farmama sad "odomaćile" svinje s manje masti. 

- Stočni fond je drastično smanjen, naročito krmača pa je malo i prasadi. Obiđite selo i niste sigurni da li ćete da pronađete prase. U Evropi su su se orijentisali na selekciju svinja koje su više mesnate pa je tako i kod nas - objašnjava Teodorović ovu situaciju.