16.10.2023.

07:20

Foto: RTV Vranje/printscreen

Srbija

Nagrada za TV Vranje! Priča o meštanima u naselju Čerenac među vrhunskim ostvarenjima na Internacionalnom festivalu

Nagrađena reportaža je priča o meštanima stambenih zgrada u naselju Čerenac u Vranju, koji su 20 godina živeli bez struje, a nešto kraće bez vode, i to u samom gradskom jezgru.

Van ovog sveta, bez osnovnih uslova za život, kao da su živeli na nekoj drugoj planeti. Prva sijalica zasijala je tu 2022. godine, dve decenije otkako su se uselili, a mole Boga da još malo požive da "uživaju u blagodeti struje".

Informer

Segmenti iz nagrađene reportaže "Planeta zvana Čerenac"

Svakako neobično, ali istinito, i da nije pretužno, možda bi u nekim momentima moglo biti i satirično, ali svaka njihova, čak i duhovita priča, ostavlja gorak ukus u grlu, pa se i osmeh nekako jedva stisne na uglu usana. Reportaža, kroz životne priče stanara koji svedoče kako su pajserom ušli u ove zgrade, rasvetljava pitanja u vezi sa ovom godinama nerešenom temom u Vranju, koja je konačno dobila rasplet.

Nagrada je novinarki Radio televizije Vranje Mariji Stanković uručena u nedelju na svečanosti koja je upriličena i ove godine u Beogradu.

INTERFER više od dve i po decenije predstavlja mesto prezentovanja najviših vrednoszi novinarske profesije, afirmišući kritičku misao, društvene promene i uticaj na javno mnjenje.

Radio televizija Vranje nastavlja sa praksom da niže uspehe na ovom prestižnom festivalu koji iz godine u godinu okuplja najbolje reportere na godišnjoj smotri reporterskih dela.