26.10.2023.

14:56

Foto: Informer TV/ Prve info

Srbija

(VIDEO) Deda bi bio ponosan! Ore Mara za medalju!

Zahvaljući Mariji, Srbija je ponovo upisana u Svetsku oračku federaciju i stekla pravo da se i dogodine takmiči u ovoj disciplini posle više od 12 godina pauze.  

- Od malena sam u poljoprivredi i u želji da pomognem svojima, babi i dedi, naučila sam sve seoske poslove, pa i da orem! Tako sam zahvaljujući takmičenju "Prva brazda" koje se održava u mom Novom Selu baš dobro ovladala. Počela sam prvo tu da se takmičim a onda i u Srbobranu gde je održano državno takmičenje gde sam se pobedom plasirala za Svetsko takmičenje u Letoniji - ispričala je Marija za program Prve info na Informer TV.

Marija ruši predrasude o muškim i ženskim poslovima, a skromno kaže da se sve postiže uz dobru organizaciju i vaspitanje. 

-  Uz dobre navike i kućno vaspitanje, sve ide glatko. Sigurna sam, da kako te kod kuće nauče, ti dalje ideš tim putem kroz život - opisala je Marija ističući da je taj put njoj pokazao deda Vojislav. 

Informer

Marija je sve poslove u poljoprivredi naučila od dede Vojislava

- On je bio aktivan do poslednjeg dana i od njega sam naučila sve poslove na polju. Njemu sam najviše zahvalna i često ga spominjem i kažem: "Eh da je živ, da vidi dokle me je dovela njegova škola oranja" - ispričala je Marija.  

Studije na fakultetu privodi kraju a ozbiljno računa na ponudu za praksu koju je dobila od Ministarstva za poljoprivredu. 

- Na selo uvek mogu da se vratim. Tamo ću se lako snaći - smeje se Marija. 

Informer

Šampionski pehar sa državnog takmičenja u oranju u Srbobranu

Na pitanje naše novinarke kako bi trebalo da izgleda "princ koji bi zadovoljio njene kriterijume", Marija je odgovorila da bi, pre svega trebalo da bude vredan i pošten. 

- Nisu važni ni oranje ni traktor, samo da je vredan i pošten - poručila je naša šampionka u oranju. 

Pogledajte šta je Marija rekla za Informer TV: