31.10.2023.

14:40

Foto: printscreen

Srbija

Njegov san, postao je java: Deka koji je prodavao svoju knjigu na Sajmu, ostao bez ijedne - oni su kupili sve i izmamili mu osmeh

No, kada su ljudi pomislili da će se deka, inače Radovan Topek Rastušanin iz Doboja svojoj kući vratiti bez da je prodao sve knjige, sudbina je imala bolji plan, i pojavili su se oni. Na Fakultetu društvenih nauka u Beogradu odlučili da kupe sve knjige i tako ovom talentovanom čoveku, ostvare veliki san. 

Oni su, najkraće rečeno, učinili pravu stvar.

Nakon ostvarenja sna, Radovan je kratko uspeo da izusti:

Otkupili 100 knjiga od pesnika i odmah pesnika isplatili. Ovo je veliko poštovanje i prema pesniku i prema narodu - rekao je on.

Kontaktirali smo fakultet, kako bi nam izneli svoje utiske i oni su za Informer.rs otkrili sve detalje ove prelepe akcije.

- S obzirom na to da je celu priču oko deke pokrenula naša studentkinja objavljivanjem videa koji je ubrzo postao viralan, nismo mogli da se ne odazovemo njenoj molbi da se Radovanu pomogne. Platili smo 100 knjiga, a on je nesmetano mogao da sedi za našim štandom, potpisuje i poklanja knjige posetiocima štanda - rekli su nam sa fakulteta.

- Svaki trud treba nagraditi i ceniti, a mi kao obrazovna ustanova odlučili smo da studentima i posetiocima Sajma knjiga budemo pravi primer za to.

Inače, Radovan je iz Doboja a u okolini i šire ga znaju kao nastavnika istorije i geografije. Đaci ga pamte i kao jednog od prvih nastavnika koji je počeo da predaje novi predmet koji tek što je ušao u obrazovni sistem Republike Srpske- demokratiju.