06.11.2023.

15:32

Foto: printscreen RTS

Srbija

Misteriozno otkriće arheologa u Viminacijumu! Nije to što mislite...

Direktor Arheološkog instituta SANU dr Miomir Korać rekao je za RTS da je reč o tintinabulumu, kućnom zvonu iz doba antičkog Rima koje je imalo ulogu da zaštiti kuću i ukućane od zlih čini, ali da "pre svega ovaj nalaz govori o tome kakav je Viminacijum bio grad".

Predmeti falusnog oblika, poput tintinabuluma nisu bili neuobičajeni u Rimskom carstvu. Danas ih najčešće posmatramo kroz njihovu erotsku dimenziju, ali su u antičko doba imali potpuno drugo značenje.

Informer

"Čuvarkuće" iz vremena starog Rima nisu govorile o seksualnim sklonostima domaćina bez obzira na čudan oblik

- To je jedan predmet apotrofejskog karaktera, znači čuvarkuća, kako mi kažemo, koja je redak nalaz uopšte na teritoriji Carstva. Takvi predmeti nađeni su u Napulju, odnosno u Pompeji i Herkulanumu i čuvaju se u Napuljskom muzeju. Britanski muzej ima neke primerke, ali to nije, na primer, toliko čest nalaz. A za sada je jedinstven na teritoriji Srbije - objasnio je arheolog Mladen Jovičić za Rts. 

Informer

Tintinabulum, "rimska čuvarkuća", trenutno na konzervaciji, a kasnije će biti izložen u Viminacijumu

Arheolozi su ovaj predmet našli u ostacima kuće u civilnom delu grada, koji trenutno istražuju.

- Otkrili smo jednu od glavnih ulica u gradu, takozvani dehumanus, a pored njega se nalaze raznorazni objekti iz rimskog perioda - objasnio je navodi arheolog Saša Redžić.

Poslednje otkriće samo je jedan od delova velike slagalice Viminacijuma, koje upotpunjuje sliku života u njemu.