13.11.2023.

19:00

Foto: Informer

Srbija

(VIDEO) Najskuplji začin na svetu pravi se kod nas, u Negotinskoj krajini! Jedan gram košta 40 evra!

Neda i Saša Nikolić, prosvetni radnici iz Negotina, zasad su jedini uzgajivači ovog cveta ali i već iskusni proizvođači začina, po kome su Francuzi najpoznatiji. 

- Pre sedam godina odlučili smo da zasadimo šafran na porodičnom imanju. Kupili smo lukovice u  Francuskoj, zasadili za početak na 10 ari ali vremenom smo uspeli da sami proizvedemo lukovice i da proširimo zasad na oko 40 ari - priča nam Saša dok članovi njegove pordice skupljaju cvetove. 

Šafran cveta svega dve nedelje tokom jeseni, najčešće u oktobru. Gajenje, kaže, nije zahtevno, ali berba i obrada jesu. Cvetovi su veoma nežni i treba biti izuzetno pažljiv jer se za proizvodnju uzima samo tučak koji se potom suši.  

U Negotinu se više niko nije upustio u ovaj posao, jer tokom prve tri godine ne može ni da se povrati ono što je uloženo. Ipak, Nikolići su bili strpljivi.

- Kad posadite nešto u avgustu, možete očekivati da će procvetati u oktobru, ali broj cvetova je mali. Realno je da ih bude više prve godine, a tek treće pun rod. Ova godina je malo lošija, ali prethodne godine imali smo oko 900 grama - kaže Saša. 

Ako vam to izgleda kao mala količina, trebalo bi da znate da je za kilogram ovog začina, koji se ne koristi samo u ishrani, potrebno sakupiti čak oko 200.000 cvetova!

- Za jedan gram, u zavisnosti od veličine cvetova i tučka treba od 150 do 200 cvetova - dodaje Saša. 

Jedan gram začina košta oko 40 evra! 

Reporter Informer TV bio je na njihovom polju šafrana. Pogledajte: