16.11.2023.

07:20

Foto: bakina kuhinja

Srbija

Leskovac dobio peti brend! Pogodite o kom proizvodu je reč!

Iz Zavoda za intelektualnu svojinu stiglo je rešenje o zaštiti geografskog porekla za leskovačku ljutenicu, piše Rts.

Kad se stope slatki paradajz iz leskovačke kotline i ljute papričice pa začine po bakinom receptu eto leskovačke ljutenice koja budi čula i otvara apetit! 

- Već desetak godina koliko se ja bavim preradom voća i povrća ona je tražen proizvod ne u tolikoj meri koliko ajvar, ali više u odnosu na lovačku salatu, pinđur i neke druge proizvode od povrća- kaže Gordana Petrović, proizvođač ljutenice i ajvara.

Samo u lebanskoj opštini zasadi se četiri miliona strukova paradajza, a paprika je već zaštitni znak leskovačke kotline. Tu je šansa da se povrtari udruže i prošire na šta apeluju iz Udruženja "Leskovački ajvar" .

Informer

Leskovački roštilj dobio je zvanično zaštitu geografskog porekla 2007. godine

- Udruženje ne čine samo proizvođači leskovačkog ajvara i ljutenice nego i uzgajivači paradajza, paprike, ljute paprike i pozivam ih da se pridruže našem udruženju da postanu naši članovi kako bi sebi i svojim porodicama obezbedili siguran plasman- naglašava Milan Petković, direktor Udruženja "Leskovački ajvar".

Proces brendiranja je dug i skup. Prošlo je gotovo dve godine do zaštite geografskog porekla leskovačke ljutenice. Podsetimo, prvo je brendiran roštilj 2007. a onda ajvar koji ima i međunarodni sertifikat, pa sprža, specijaliteti sa roštilja, a do kraja naredne godine rešenje Zavoda za intelektualnu svojinu o registraciji oznake geografskog porekla mogla bi da dobije i leskovačka mućkalica, neizostavna na menijima i prestižnih restorana. Ceo ovaj posao inicira Regionalna privredna komora uz finansijsku podršku grada.

- Ovim zaštitama na dobitku su kao i prošli put i treba da budu na dobitku individualni  poljoprivredni proizvođači, individualna gazdinstva, u dobitku je i regija u dobitku je i sama Srbija da svoje proizvode zaštiti pre nego što neko to drugi uradi- kaže Goran Jović, direktor RPK za Jablanički i Pčinjski okrug.