16.11.2023.

11:25

Foto: Z.I.

Srbija

Gimnazija širom otvorenih vrata! Evo po čemu je srednja škola u Bačkom Petrovcu jedinstvena u Srbiji!

Ona je bila sjajan domaćin deci iz Banata, iz sela Belo Blato i Aradac, u kojima većina dece pohađa osnovnu školu na slovačkom jeziku i predstavila svoje sjajne resurse za život i obrazovanje učenika koji je pohađaju.

U okviru projekta Slovačkog kulturno informativnog centra iz Zrenjanina, poseta gimnaziji Jan Kolar, realizovana je u cilju promovisanja mogućnosti da deca iz Banata nastave školovanje u Bačkom Petrovcu i pohađaju gimnaziju Jan Kolar, koja u svom sklopu ima đački internat i mogućnost da učenici borave u njemu.

Informer

- Ideja je da se u saradnji sa osnovnim školama u kojima se odvija nastava na slovačkom jeziku sprovede anketa kako bi se utvrdio broj zainteresovanih učenika za nastavak školovanja na slovačkom jeziku, uz brojne digitalne i prezentacije putem štampanog materijala i diskusije na temu prednosti nastavka školovanja na maternjem jeziku sa zainteresovanim učenicima i njihovim roditeljima - naglašava Jaroslav Stevanov, idejni tvorac zanimljivog obrazovnog projekta.

- Lepo je što smo gosti ove obrazovne ustanove sa tradicijom, a raduje i činjenica da je slovački jezik, jedan od četiri zvanična u gradu Zrenjaninu - naglasio je dr Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, koji je zajedno sa osnovcima iz Banata, bio član đačke ekspedicije.

Promotivni projekat obuhvata i posete drugim srednjim školama gde bi budući učenici iz prve ruke dobijali odgovore na brojna tehnička pitanja, vezana za predavanja i aktivnosti koje se sprovode u toku školske godine.

Informer

- Zamislili smo da moderatori budu sami prosvetni radnici, konkretno u gimnaziji Jan Kolar od profesora smo saznali puno zanimljivih stvari vezanih za aktivnosti ove škole, ali i predstavnici udruženja koja se bave kulturom i održavanjem tradicije Slovaka, kao i predstavnici medija na slovačkom jeziku - dodaje Stevanov, uz napomenu da bi ostvarivanje boljeg kontakta između omladine slovačke nacionalne manjine, poboljšalo razmenu iskustava i pomoglo u nekoj budućoj saradnji i zajedničkim projektima, kao i stvaranju osnove za izradu zajedničke platforme na temu očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa nacionalnih manjina. 

- Bila sam u internatu ove Gimnazije pre 15 godina, uspešno sam je završila i nosim sjajne utiske i drago mi je što sam sada, kao profesor sa svojim đacima, gost i što sam uz lepe uspomene, srela neke svoje profesore i drage ljude - istakla je Adela Obšust, iz Aradca. 

U ime domaćina, goste iz Banata, uz prigodne poklone, pozdravila je direktorica škole Danijela Marko, ističući podatak da gimnaziju Jan Kolar u Bačkom Petrovcu, trenutno pohađa preko 250 učenika, 205 na slovačkom i 73 na srpskom jeziku i otvoreno pozvala, da neko od osnovaca iz Belog Blata i Aradca, iduće godine postane učenik ove škole. 

Informer

U internatu kao u hotelu s pet zvezdica 

Zaposleni u gimnaziji posebno su ponosni na đački internat u kojem je trenutno 66 učenika, a imaju uslove kao da su hotelu sa pet zvezdica, uz odličnu kuhinju.  

Teretana u okviru gimnazije

Lepo uređeni sportski tereni, samo su deo mogućnosti za van nastavne aktivnosti, koje upotpunjuje i moderna teretana namenjena učenicima koji pohađaju gimnaziju. 
   

Pobednici kviza koliko se poznajemo 

Gimnazijalci iz Bačkog Petrovca, kako ponosno naglašava dorektorica Danijela, nakon prošlogodišnjeg trećeg mesta, ove su osvojili prvo u popularnom kvizu Koliko se poznajemo i osvojili putovanja u Italiju i Istambul.  

Informer

Gimnazijalci snimili film 

Po tradiciji, svake godine učenici gimnazije Jan Kolar, snime dokumentarni film o školi i utiscima koje nose nakon završenog školovanja. 

 U biblioteci preko 30.000 naslova 

Ono na šta su naročito ponosni u gimnaziji i smatraju ga neprocenjivim kulturnim blagom, je školska biblioteka sa preko 30 hiljada knjiga.