16.11.2023.

16:55

Foto: I.M.

Srbija

Čega god se dohvati Cane rakiju napravi! Ako mislite da ste probali sve, od kupusa niste, evo i recepta!

Cane Minić iz čačanskog sela Donja Trepča, koji se decenijama bavi proizvodnjom voćnih rakija, otišao je toliko daleko da danas u svom asortimanu ima više desetina najrazličitijih vrsta rakija. Među njima je i ona od kupusa, koju je kako kaže napravio iz radoznalosti.

Pripremio sam je pre desetak godina i tu rakiju i danas imam. Kupus se najpre isecka u rezance i nalije toplom vodom u koju se doda određen procent šećera, zbog fermentacije. Iz destilerije u koju staje oko 150 litara komine, dobije se svega od 1,5 do dva litra rakije od kupusa. Tu rakiju nisam “pekao” da bih je prodavao, već čisto iz radoznalosti.

Radoznali ljubitelji žestine vole da je probaju, ali se radije odlučuju za tradicionalne napitke. Rakija od kupusa i miriše na kupus, pa oni koji su navikli na “šljivu” retko biraju ovo piće - kaže Cane koji u svom podrumu ima ukupno 32 vrste rakija počev od ove od kupusa, preko žestine spravljene od banane, oraha, pa sve do maline i šumske jagode.

Cane kaže da iako je asortimn širok, najveće interesovanje i dalje vlada za tradicionalne napitke od šljive, kajsije, dunje, kruške i jabuke. Podsećamo, rakija šljivovica iz podruma ovog domaćina upisana je na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva kao element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Informer

 

Neobične vrste rakija neki drugi proizvođači pripremaju i iz komercijalnih razloga, razumljivo jer za njima postoji potražnja. Takav je slučaj sa destilerijom iz okoline Kruševca koja na veliko proizvodi rakiju od šargarepe.

- Godišnja proizvodnja rakije od šargarepe je oko 1.000 litara, od čega najmanje pola odlazi u Evropu kroz izvoz, najveći potrošači su Nemci. Što se tice domaćeg tržišta, prestonički koktel barovi i specijalizovane prodavnice alkoholnih pića su najveći kupci ovog našeg proizvoda.

Rakija od šargarete je specificnog ukusa, nije za svakoga i za svakodnevnu konzumaciju, vrlo je zabavna i iziskuje određeno znanje o pićima kako bi se stekao pravi utisak o njoj. Naša iskustva sa standardnim konzumentima su takva da se na prvu probu ljudima ili svidi ili ne i takav utisak se uglavnom ne menja.

Informer

Rakija je bezbojna, lezala u inox sudovima, karakterističnog mirisa i gorkastog after tejsta. Miris i ukus šargarepe dominiraju sto je izuzetno zanimljivo koktel majstorima kada je koriste u pripremi egzotičnih koktela.

Interesovanje za ovaj proizvod raste, što zbog specificnosti povrća od kog se pravi, što zbog samog rasta prisutnosti destilerije na tržistu alkoholnih pića - kaže Milica Nejković predstavnik destilerije.