26.11.2023.

07:20

Foto: printscreen

Srbija

(VIDEO) Zabranjena ljubav! Poznati pesnik zaljubio se u svastiku i propio!

Bila je, kako ju je opisao Branislav Nušić, "devojče žarkih očiju, tople krvi, bujno i lakomisleno", ali je zbog svoje grešne ljubavi, završila kao učiteljica u seoskoj školi na jugu Srbije udata za starog učitelja Ristu Protića iz Prokuplja. 

O tome je reporterima Informer TV pričao u selu Pejkovcu Miodrag Aleksić, koautor monografije o ovom selu. On je u arhivima pronašao podatak da su u školu u Pejkovcu na službu 1888. došli učitelj Rista Protić i njegova supruga učiteljica Mileva Jakšić. 

- Tek kasnije sam povezao, da je Mileva Jakšić bila mlađa ćerka Đure Jakšića i velika ljubav i inspiracija Vojislava Ilića Mlađeg, koji je bio oženjen njenom starijom sestrom Tijanom. Tijana je umrla mlada, umrla su im i deca, a Mileva se Vojislavu našla kao uteha - priča Miodrag i podseća da tu vezu tada niko nije odobravao. 

Ljubav svastike i zeta nije se dobro završila. Prema nekim pričama Mileva Jakšić je molila ministra prosvete da joj dodeli službu što dalje od Beograda, a Vojislavljev otac joj je čak "pronašao" i muža starog učitelja Protića. Nesrećni Vojislav se odao piću, ali je svojoj ljubavi posvetio dobar deo svog stvaralaštva... 

Mileva je umrla godinu dana posle dolaska na službu. Poznato je da je na groblju u Pejkovcu pronađena nadgrobna ploča sa njenim imenom, a prema nekim pričama, na mestu gde je sahranjena posađen je bor koji tu i danas stoji... 

Pogledajte u prilogu ovu zanimljivu priču: