25.11.2023.

17:22

Foto: S.K.

Srbija

Istorijsko prisajedinjenje! Veliki događaj za Srbe od pre 105 godina, obeležen u Novom Sadu

Delegacija Pokrajinske vlade položila je venac i pored spomenika političaru i novinaru Jaši Tomiću, koji je 25. novembra 1918. godine, kao jedan od lidera Srba u nekadašnjoj Austrougarskoj, na Velikoj narodnoj skupštini pročitao odluku o prisajedinjenju.

Informer

- Mi najpre treba da obučemo srpsku košulju, jer nam je bliža, a tek onda da se zaodenemo jugoslovenskim ogrtačem. Srbija ovenčana slavom iz balkanskih i Prvog svetskog rata i nepriznata Država Slovenaca, Hrvata i Srba skrpljena od delova Austrougarske nikako ne mogu biti ravnopravi činioci ujedinjenja. Od srca ćemo u Jugoslaviju, ali naš put tamo vodi samo preko Beograda. Ako ne nađemo u Jugoslaviji Srbiju i Crnu Goru nemamo u Jugoslaviji drugo tražiti - rekao je tada , pored ostalog, Jaša Tomić, sprski narodni tribun.

Pokrajinski sekretar dr Zoran Milošević istakao je da se danas obeležava važan datum kojim je davne 1918. godine, još na svežim humkama ratnika, i sa idejom slobode, građeno jedno moderno društvo.

Informer

- Ideja slobode ponovo je aktuelna, kao i ideja zajedništva, dok smo stvarali zajedničku državu. I danas ih čuvamo kroz bogatstvo kulturnih i obrazovnih institucija, kao i ekonomskim napretkom Srbije. Važno je da se podsetimo koji su motivi stvarali ovu zemlju, ali isto tako da se danas i sutra borimo za vredosti koje su je održale, a to je pre svega multietnički koncept, posvećenost zajedničkim ciljevima i, naravno, napredak. Srbija ne može da stoji i čeka da to neko drugi uradi, zajedno možemo sve istakao je Milošević.

Informer

Na Trgu slobode venac od lovorovog lista na spomen-ploču položio je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, a vence su položile i delegacije Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine i Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine.