27.11.2023.

20:31

Foto: I.M.

Srbija

Cena ovog srpskog delikatesa otišla u nebesa! Donosimo vam tri recepta!

Reporter Informera posetio je domaćinstvo u selu Ostra nadomak Čačka i zabeležio sve detalje...Od dobro utovljenih svinja pripremaju se razne mesne đakonije, poput pršute, slanine, kavurme...a poseban delikates su čvarci. Cena im je ove sezone skočila - prodaju se za dve do tri hiljade dinara po kilogramu, jer su svinje, kažu izuzetno posne! 

Da bi se došlo do ovog slasnog zalogaja, potrebno je više sati teškog i predanog rada, a jedan od retkih seoskih majstora-mesara Milivoje Jovanović potanko nam je ispričao kako se prave i to u tri varijante.  

Informer

Domaćinski

A ovako ih je on pravio kod domaćina u Ostri...

Najmasnije meso seče se na kocke, stavlja u velike posude, takozvane ranije i neprestano se ispod nje loži jaka vatra. Da čvarci ne bi zagoreli i da bi mast bila bela kao sneg, smesa u raniji meša se "mešajom" , ogromnom varjačom. Smenjivali se na "mešaji" i on i domaćin jer proces nije ni brz ni jednostavan. 

- Kad mast bude dobro upržena pristupa se ceđenju i to drvenom, ručnom presom. U zavisnosti od toga šta ko voli domaćin bira koliko presu treba stegnuti, dal' će čvarcima "uzeti dušu" - opisuje Milivoje. 

A posle ceđenja, čvarke vadi na metalni poklopac "smederevca" i soli ih.

Informer

Duvan čvarci

- Duvan čvarci se pripremaju na sličan način, ali se slanina ne secka toliko sitno a na početku kuvanja se u raniju sipa mnogo više vode pa je i proces prženja i dvostruko duži. Još, presu treba  jače stisnuti da sva mast nestane. Zato su oni končasti i posni - navodi majstor.  

Informer

Leskovačka sprža

Uverio se, kaže, više puta, da Leskovčani ne priznaju da postoji išta drugo sem njihove sprže. 

- Oni se time ponose. Ukusno je, nema šta, ali to liči na čvarke! Kad se čvarci ocede od masti, oni ih posle dodatno kuvaju zajedno sa dobro obarenim mesom koje su odvojili od kostiju. Smesa se kuva još nekoliko sati a posle toga se cedi i dodaju joj začine. I ne samo so, nego i suvu ljutu tucanu papriku - slikovito opisuje ovaj iskusni mesar i kulinar.