29.11.2023.

11:42

Foto: B. I.

Srbija

U ovom selu prvi sneg uvek "ugasi" svetlo! Ima drva, struja dolazi, kažu meštani

U Beloj Reci struja povremeno dođe, pa nestane. Elektromonteri su na terenu, a meštani planinskih sela su, kažu, već naviknuti...
- Teške su zime u ovim krajevima, na to smo mi i navikli, a najviše problema sa strujom napravi ovaj prvi jugov sneg, jer je mokar i težak, izvaljuje stabla na žice, pa obara bandere i tako skoro svake godine. Zabačeni su naši zaseoci po brdima, mreže idu gudurama i trnjacima, a kad zaveje i vetar napravi namete i električari se teško probijaju - priča Radosav.

Informer

Radosav Milojević

Kad nema struje, a ovih dana su česti prekidi, najteže pada kada dođe mrak, a novembarsko - decembarska obdanica inače je najkraća u godini. Stoku moraju da namire još dok je dan, a kada se smrači upale sveću, pored nje večeraju, a nakon toga jedan po jedan ukućanin odlazi na počinak.
Ovakva zimska atmosfera starije stanovnike ovog kraja podseća na prošla vremena.

- Veče nikada da prođe, a najteže je onome ko živi sam. Ipak, gde u kući ima dvoje ili više ljudi, nekako je drugačije, lakše, razgovaramo se pa nam vreme nekako i prođe. Ako rano legnem, probudim se pre zore, a noći su duge. Nekada je bilo više ljudi u selu, pa sednemo i pričamo po čitavu noć, sada toga više nema, sela se prazne i umiru - tužno kaže planinac.
Kuća Milojevića jedna je od brojnih u ovom selu, ima sedam ukućana, gde pod jednim krovom žive četiri generacije.
- Zbog nedostatka struje propalo nam je dosta hrane iz zamrzivača i frižidera, koju kupujemo na vreme pre snegova, ali šta ćemo nismo jedini, moramo se boriti sa vremenskim nedaćama. - ističu u ovom planinskom zaseoku.