12.12.2023.

07:20

Foto: Informer TV /T. I.

Srbija

Zašto je posao kuvara omiljen među šabačkim đacima?

Tako je i u Ekonomsko-trgovinskoj školi "Stana Milanović" u Šapcu. Odmah po završenoj školi lako dobijaju posao a mladi kuvari za Dnevnik Informer TV kažu da je za uspeh uz svaki pripremljeni zalogaj pored truda, umeća i veštine potrebno i mnogo ljubavi.

- Imamo dobre uslove, dobre profesore, opremu i onda lako možemo da radimo - kaže učenik Dragan Asanović.

Nela Živković, njegova drugarica, dodaje i da im je i praksa veoma važna i van škole, u restoranima gde im se, kako kaže, otvaraju putevi za dalji rad. 

Informer

U školi imaju sve uslove da uče i pripremaju jela

- Činjenica je da je posao kuvara tražen. Restorani će uvek raditi jer ljudi dolaze da jedu a to neko mora da priprema - jednostavno objašnjava izbor svog zanimanja Teodora Isaković. 

Direktorka škole Sinja Jokić kaže da su đaci svih profila: turistički tehničari, kuvari, poslastičari i konobari mesec dana već imali praktičnu nastavu. 

- Deca koja su punoletna imaće mogućnost i da tokom leta rade u tim objektima gde su imali praksu - dodaje direktorka.

Saradnja profesora i učenika ovde je na visokom nivou, a nagrade koje dobijaju na takmičenju ugostitelja mladim šabačkim kuvarima odlična su preporuka za posao posle završetka škole.

- Najvažnije je da to rade s ljubavlju i da razvijaju kreativnost i u pripremi jela a i na tanjiru. Ovaj posao je vrlo kreativan, poput slikanja. To što ima više dečaka među đacima znači i da su oni generalno bolji kuvari - s osmehom ističe profesor Nikola Joldić.