13.12.2023.

07:55

Foto: M. L.

Srbija

Ove novčanice vrede iako nisu u upotrebi! Neke su stare skoro jedan vek a Batiša ih skuplja od detinjstva

- Prva novčanica je iz 1929. godine od 100 dinara a potom se tu nalazi većina novčanica iz godina koje su dolazile kasnije. Kako se smenjivao novac tako je ova zbirka i pravljena. Pored novčanica koje sam stalno dodavao, odštampao sam i sve one novčanice koje su obeležile taj period uz detaljan opis izgleda. Nešto novca sam dobio od prijatelja, rođaka, nešto je ostalo u kući i uglavnom su služile da se deca igraju a ja sam ih sačuvao od zaborava- kaže Batiša Ivović.

Ovu vrednu zbirku novca pripremao je petnaestak godina a pored novca on je sakupljao i značke, bonove, poštanske markice.. U njegovoj kolekciji nalazi se i novac iz više zemalja sveta.

- Nešto novca je ostalo kad smo putovali iz Mađarske, Češke, Bugarske, Rumunije - uvek sam se trudio da upotpunim kolekciju i to ću raditi dok sam živ - naglašava ovaj zaljubljenik u stare novčanice.

Pored lepote izrade novca i kvaliteta papira, Batiša naglašava da je novac pre rata imao veću vrednost nego sada. Njegova kolekcija je izuzetno vredna, ali nije na prodaju, kaže.
 
- Ovo nema cenu i sačuvaću zbirku da se nekada neko podseti starih vremena. Ima Narodna Banka, imam i ja i ostaje mojim naslednicima u amanet- odlučno kaže ovaj Topolac.
 
Inače, dinar je 12. decembra 1873. postao zvanični srpski novac, donošenjem Zakona o kovanju srpske srebrne monete a od  tada do danas pratilo ga je nekoliko uspona i padova.