20.12.2023.

18:38

Foto: Facebook, Z.G.

Srbija

(VIDEO) Zašto u Užicu ne možete da probate najbolji doručak na svetu? Kud nestade "Šuljaga" i komplet lepinja?

Čak ni turisti koji nameravaju da na Zlatiboru provedu novogodišnje praznike ostaće uskraćeni za to zadovljstvo. 

Pekara "Šuljaga" u Ulici Petra Ćelovića u Užicu, u kvartu poznatom kao Megdan, zatvorila je svoj pogon na izvesno vreme, a vlasnik Dragan Lazić kaže za "Informer" da se objekat renovira. 

- Nadamo se da tokom januara završimo sve radove i da nastavimo sa proizvodnjom! Tačno je da sad ne pravimo naše "lepinje sa sve" ili kako ih zovu "komplet lepinje", ali biće, samo malo strpljenja - obaveštava Dragan. 

Ističe da mu je drago što je za "Šuljagu" čuo ceo svet ali podseća "da je 2005. godine u Zavodu za intelektualnu svojinu zaštitio svoj proizvod". 

- Komplet lepinja je nastala u ovoj našoj pekari i zato smo je zaštitili i čuvamo je kvalitetom. Napravljena je od domaćih proizvoda, lepinja se mesi rukom, kajmak i jaja su domaći, a pretop je od jagnjećeg i prasećeg pečenja koje sami pečemo - pojašnjava nam Lazić. 

Baš ta komplet lepinja i ukusom i izgledom dobila je titulu najboljeg doručka!

Ako niste znali...

- Svi u Užicu znaju za Šuljaginu pekaru. Ma, poznata je i nadaleko odavde! Doći u Užice, a ne svratiti kod Šuljage, dođe mu maltene isti greh kao posetiti Pariz a ne videti Ajfelovu kulu! - pisao je poznati novinar Vladimir Lojanica za magazin "Karakter". 

Baš u toj priči, vlasnik pekare Dragan Lazić ispričao mu je i otkud ime "Šuljaga".  

- Pekaru je posle Prvog svetskog rata otvorio Vlajko Čarapić, ali je ostao bez nje jer mu je banka zbog dugova zaplenila radnju. Kad je završen Drugi svetski rat, opština je u pekaru uselila Radomira Šuljagića, Zlatiborca, koji je pekarski zanat završio u ratnoj pekarskoj školi. Imao je dva sina, ali nijedan nije hteo da se bavi ovim poslom- ispričao je Lazić.

Informer

 

Njegov otac, Milan Lazić došao je 1953. godine na zanat kod Radomira Šuljagića i kao majstor,  radio je do 1968, kad mu je gazda Šuljaga, "ne mogavši sam da nosi posao, ponudio da se uortače".

Radili su Šuljagić i Lazić zajednički do 1971. Radomir je onda digao ruke od pekare.

- Sinovima svoj deo da ostavlja, nije imalo vajde. Ostavio je pekaru mom ocu, a jedino što je tražio jeste da ne menja ime radnje. Niti je moj Milan to ikada kasnije i pomislio, niti je meni palo na pamet, niti će bilo ko drugi od mojih naslednika moći da promeni ime majstor Šuljage - izričit je Dragan Lazić, zapisao je Lojanica.

 

Otkud Šuljaga od Lazić?

Otac sadašnjeg vlasnika pekare "Šuljaga" i njen osnivač Radomir Šuljagić patentirali su komplet-lepinju. Prodavali su tri vrste lepinje: sa kajmakom, sa pretopom i sa jajetom, sve dok jednom neko zbunjen pitanjem "sa čim ćete", nije zatražio "lepinju sa sve"...