21.12.2023.

13:51

Foto: Privatna arhiva

Srbija

Znalo se da će biti blistavi um! Ona je prva Srpkinja koja je studirala matematiku i fiziku!

Mileva je kao devojčica živela u Novom Sadu, gde je pohađala i osnovnu školu. Još u osnovnoj školi, prema dokumentima koji se čuvaju u Istorijskom arhivu grada Novog Sada pokazala je znanje i uspeh, te da će, kažu, biti jedan od najblistavijih umova sa ovih prostora. 
O njenom uspehu svedoči i upisnica, koju smo imali prilike da vidimo.


- Iz svih predmeta ocenjena je najboljom ocenom, a tadašnji predmeti bili su vladanje, hrišćanska nauka, srpski jezik i estetika, mađarski jezik, nemački jezik, zemljopis, povesnica, prirodne nauke, matematika, kućarstvo, pevanje, ručni ženski rad, pisanje, crtanje i gimnastika. Pored obaveznih i ocenjenih predmeta, postojali su neobavezni predmeti koji nisu bili ocenjeni, u ovom slučaju francuski jezik i glasovir, kao i higijena i dijetetika i pedagogija – kaže za Informer nekadašnji muzeolog , sada u penziji, koji dodaje da je Mileva u oba polugodišta bila odlična.

Mileva nije imala nijedan neopravdani izostanak, a o njenom intelektualnom kapacitetu svedoči i to da je kasnije bila prva žena ikada koja je upisala matematiku i fiziku na tada prestižnom Švajcarskom tehničkom univerzitetu.

Informer

U braku sa Albertom Ajnštajnom u kome je zvanično bila 12 godina, a kako tvrdi izvestan broj istraživača njihovog života, mnoga dela su uradili zajednički, ali su sva ona kasnije pripisana samo spurugu Albertu, koga mnogi smatraju najboljim svetskim naučnikom.

Preminula je u Cirihu 1948. godine. Posle razvoda od Ajnštajna živela je skromno, iako mnogi smatraju da je ona presudno doprinela čuvenoj teoriji relativiteta.