05.01.2024.

15:47

Foto: V. B.

Srbija

Važno! Voda za piće ispravna u Bačkoj Palanci

- Zbog novonastale situacije izazvane potonućem barže, obaveštavaju se građani Bačke Palanke da je sanitarna voda sa mikrobiološkog i hemijskog aspekta potpuno ispravna shodno Pravilniku o higijensko-tehnickoj ispravnosti. Naše nadležne službe u više navrata analizirale su vodu za piće a sa analizama cemo nastaviti i u narednim danima. Građani će biti redovno informisani o stanju ispravnosti sanitarne vode – navode za Informer u Javno-komunalnom preduzeću"Komunalprojekt" iz Bačke Palanke.


Predsednik opštine Branislav Šušnica obišao je sa saradnicima lokaciju na kojoj je rumunska barža, koja je udarila u most između Bačke Palanke i Iloka, potonula sa tovarom od hiljadu tona veštačkog đubriva.
Šušnica je kazao da se opština Bačka Palanka nalazi u neprekidnoj komunikaciji s Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Ministarstvom saobraćaja i infrastrukture, koji su nadležni za postpupanje u ovakvim slučajevima.
- Iako su ovakvi incidenti izvan nadležnosti lokalne samouprave, mi pomno pratimo situaciju, i spremni smo da ukoliko to bude neopohodno, i ukoliko ministarstva to zatraže, stavimo na raspolaganje svu mehanizaciju JКP "Кomunalprojekt", kako bi se što pre otklonile štetne posledice akcidenta i smanjili štetni uticaji na životnu sredinu - rekao je Šušnica.

Podsetimo, austrijski brod "Antonia" koji je gurao natovarenu baržu noćas oko 2 sata udario je u noseći stub mosta na graničnom prelazu Bačka Palanka.

Od siline udarca barža je počela da pušta vodu i ubrzo je potonula na plovnom putu. Na lice mesta pored policije izašla je i vatrogasna ekipa, jer je prva prijava bila da je brod potonuo, ali na sreću ispostavilo se da je na dnu Dunava završila samo barža.