Srbija
Specijalitet koji Prizrenci obavezno imaju za Badnje veče!
Emilija Tanasković za čitaoce Informera podelila je recept kako se priprema pita sa ovom neobičnom kombinacijom.
- Potrebno je oko 500 g kora pečenih na plotni ili debljih gotovih kora, oko 400 do 500g prženog kiselog kupusa, oko 100 do 150 g oraha, mlevenih i seckanih, ulje i kisela voda za prskanje kora.
Svaku koru poprskati mešavinom kisele voda i ulja u istoj razmeri, nafilovati kupusom i orasima, i tako dok se ne utroši materijal. Poslednju koru poprskati samo uljem. Pitu peći oko pola sata - kaže Emilija.
Pita deluje rustično, podseća na starinsku, tradicionalnu kuhinju.
- Može da se pravi i razvučenim ili kako se ponegde u našem kraju govori "uskukanim" korama, što zavisi od spretnosti i vremena koje ima domaćica. Osim Badnje večeri, pita se može poslužiti i na sam dan Božića, a veoma prija uz pihtije i kuvanu, odnosno, vruću rakiju – kaže naša sagovornica.