07.01.2024.

12:00

Foto: printscreen RTS

Srbija

Plivanje za Bogojavljenski krst i sarački zanat - živo kulturno nasleđe!

Oprema za konje, pse i lov i daje se traže ali je sve manje majstora koji takve predmete od kože ručno izrađuju. Perko Kuvekalović iz Čačka jedan je od sarača koji čuvaju stari zanat.

- Sve se radi ručno, ručno pravimo i alate, prilagođavamo sebi i radi se ručno zato što ne može mašina da uradi neke stvari. Te opreme za konje, nema mašina koja bi to uradila, mora da se radi ručno- objašnjava Perko Kuvekalović, sarač iz Čačka za RTS.

Informer

Uz sarački zanat na listi vrednog kulturnog nasleđa Srbije je i plivanje za Bogojavljenski krst.

Pre dve decenije ta običajna praksa u Čačku obnovljena je skromno, sa samo dva takmičara. Kao i u drugim mestima širom Srbije iz godine u godinu bilo je sve više učesnika, pa je jednom zabeleženo i 148 plivača.

- Mi smo se sve ove godine trudili da manifestaciju održimo u duhu srpske tradicije i vere. Tako da su na tim takmičenjima i naši učesnici kako momci tako i devojke često ispoljavali razne gestove viteštva, lepog ponašanja i odanosti srpskoj veri i tradiciji-  kaže Dragan Savković, organizator Plivanja za Bogojavljenski krst.

Jedinstvena celodnevna manifestacija u Čačku povodom jednog od najvećih hrišćanskih praznika pored jutarnje liturgije i plivanja u Zapadnoj Moravi, na Bogojavljenje, obogaćena je i duhovnom akademijom.

- I upravo zbog toga inicijativa je potekla ovde iz Narodnog muzeja iz Čačka tako da je nekoliko godina se radilo na obnovi podataka na obradi podataka vezanih za ovaj element i naravno nacionalni komitet prošlo je čitavu proceduru i na kraju nacionalni komitet NKN-a pri Ministarstvu kulture i taj element upisao na našu nacionalnu listu- kaže Snežana Ašanin, etnolog Narodnog muzeja u Čačku, regionalni koordinator za NKN za centralnu Srbiju.

Plivanje za Bogojavljenski krst i sarački zanat ukorenjeni u tradiciji, ali i kao održivi elementi živog kulturnog nasleđa ne samo u zapadnoj Srbiji, sada su među više od 60 elemenata upisanih u Nacionalni registar srpskog nematerijalnog kulturnog nasleđa.