07.01.2024.

23:10

Foto: V. J.

Srbija

(VIDEO) Vlasi ovo rade samo jednom godišnje! I to na Božić!

Reč je o kačamaku, ali od mesa! Vlasi ga zovu "borandu". Ovo jelo, po tradiciji, kuva se na tihoj vatri tokom Badnjeg dana, da bi se služilo za Božić.
- Borandu su pripremale još naše bake. Retkost je danas da mlađe domaćice znaju kako se priprema , ali ima nas koje držimo još do toga i bez ovog kačamaka ne može proteći Božić. Kuvamo ga od svinjske potrbušine, isključivo od crvenog mesa koje se tokom Badnjeg dana kuva na tihoj vatri dugo dok se meso ne raspadne. Mi ovde dodajemo i crnu džigericu i na kraju se u sve umeša pšenično ili kukuruzno brašno. U Homolju se stavlja i svinjska krv, jer to je simbol Hristovog rađanja. Borandu se služi uz specijalitete na Božić kada je bogata mrsna trpeza - kaže Vojislava Matejević iz sela Crnajka kod Majdanpeka.