08.01.2024.

08:15

Foto: M. L. /T. J.

Srbija

Traktor, traktorče! Kroz Topolu i Loznicu zagrmele mašine!

- To je običaj koji su nam naši dedovi ostavili u amanet. Nekada su to bile zaprege i konji, danas traktori i kamioni, ali je važno da se ne zaboravi. Veruje se kod nas u selu, da ako izvezemo traktor iz avlije, radićemo cele godine u polju i ići će nam kako treba - kažu meštani Lipovca koji svake godine organizuju traktorsku paradu. 

I u lozničkom kraju je impresivan bio defile traktorista. Poljoprivredne mašine, od motokultivatora do modernih traktora, krenule su sa vašarišta u Klupcima i prodefilovale gradom, pri čemu su mnoge od njih bile ukrašene badnjacima i zastavama. 

Informer

Od Kolovrata do manastira Mileševa, na dan Božića prošlo je oko 150 kamiona i to u čast  Đorđa Đoka Ljujića, jednog od najuglednijih prijepoljskih privrednika, koji je nakon duge i teške bolesti nedavno preminuo.
I Đoko je ranijih godina bio pokretač ove akcije, koja je prošle godine sva sredstva koja su donirali učesnici litije bila namenjena deci sa Kosova I Metohije.
Božićnu vožnju u Prijepolju činili su vozači teretnjaka lokalnih prevoznika i privatnika, a kolona kamiona prijepoljskim drumom bila je nepregledna.
Start je bio pogon Ljujićevog preduzeća "Star Jela" u naselju Kolovrat, pa su se odatle uputili put Manastira Mileševa, gde su stigli kada se u porti lomila manastirska česnica.
Božićnu vožnju tradicijonalno su nastavili i u novovaroškom i užičkom kraju.