12.01.2024.

12:18

Foto: K. V.

Srbija

Divlji i divni! Kako opstaju konji na planini Stolovi

Na ovoj planini koja se sa južne strane izdiže iznad manastira Žiče, srednjevekovnog grada Magliča i Ibarske klisure, već duže od tri decenije opstajava krdo od pedesetak poludivljih konja. Prema pričama, na Stolove, čiji je najveći vrh Usovice doseže do 1.375 metara, pitome konje su zbog obilja zdrave i sočne hrane najpre dovodili njihovi vlasnici, meštani sela u podnožju planine da im, bar tokom leta ne bi bili na teretu. Da nije surovih planinskih uslova, verovatno bi ih bilo više, ali ih ljudi ne zaboravljaju.

I po veoma niskoj temperaturi, kao ovih dana, zaljubljenici u prirodu su terenskim vozilima, a onda i nekoliko kilometara pešice kroz smetove, obišli životinje i odneli im hranu.

- Konji su u dobrom stanju, ima i mladunaca, i najvažnije je da nisu izgladneli. Olakšavajuća okolnost je što na južnoj, sunčanoj strani nema snega pa lakše mogu da dođu do sasušene trave - kaže Mikica Marinković.

Znaju svaki kamen, priča svaki žbun na planini, znaju gde ima zavetrine i gde mogu da se sklone kada počne da duva hladan, planinski vetar...