13.01.2024.

20:17

Foto: B.I.

Srbija

Božić Bata stigao u Jablanicu! Ovako izleda doček Srpske Nove godine na selu! (FOTO)

Na 20 i nekom kilometru od centra Zlatibora, koji ovih dana vrvi od turista i dečje graje, večeras se u Jablanici, iza Tornika, kod seoske crkve brvnare, kao što je već i tradicija, okupilo celo selo, što bi rekli, došlo je i staro i mlado.

Nakon večernjeg bogosluženja, planinci su založili ostatke badnjaka u porti crkve posvećene Pokrovu Presvete Bogorodice, a kao i predhodnih godina i ove je došao Božić Bata, koji je doneo paketiće za najmlađe meštane.

- Ovo je jedan od lepših događaja u zlatiborskom kraja, leti ima seoskih vašara i višeboja, dok je zima "gluv"period, pa je ovaj doček Srpske Nove godine na seoskom saborištu izuzetna prilika za druženje meštana iz svih zaseoka razuđenih po brdima na padinama Tornika. - rekli su Jablanici

Tokom prohladne januarske večeri u dva kotlića kuvaju se lovački gulaš i kupus, a služe se i topli napitci, poput "vruće" rakije, kuvanog vina i čaja, po ukusu svih posetilaca.

Malo po malo, pa uz trupače zaigraju čuvenu "Užičanku", ne bi li se zagrejali, dok domaćini ne ispale novogodišnji vatromet, kada će zaplamteti nebo nad Jablanicom.

Na ovaj način u tradicionalnom duhu planinci obeležavaju večerašnji doček, dok na pozornici Kraljevog trga u centru Zlatibora večeras gostuju Bojana Marović i Mirjana Aleksić, kao i trubački orkestar Dejana Jevđića.