16.01.2024.

13:15

Foto: G. R.

Srbija

Kud si krenuo, moj labude! Potera za odbeglom pticom imala srećan kraj!

Mada, kaže, ne poznaje ćud ovih ptica, sem što je slušao da stariji labudovi mogu da budu agresivni, zaustavio je automobil i bez razmišljanja za njim potrčao po snegu i poledici da bi ga uhvatio sa namerom da ga vrati u njegovo prirodno stanište.

Pomogao mu je komšija Mija Kuzmić pa su zajedno posle deset minuta nekako uspeli da labuda uhvate.
- Bežao je, a mi smo trčali za njim i sustigli ga u sokaku gde smo ga opkolili. Nije pokušavao da uzleti, rekao bih da je mlada ptica. Moguće da je mladunče para koji se nastanio na bari u našem selu i da je odatle odleteo kada se bara zaledila, pa tako zalutao u selo - ispričao je Slobodan koji je na kratko, dok nisu stigli zaposleni iz Rezervata prirode "Zasavica" labuda zbrinuo kod svoje kuće.
Ispod levog labudovog krila Slobodan je otkrio crvenu fleku koja je, pretpostavlja, nastala prilikom pada ili su ga povredili psi lutalice.

Informer

- Asfalt i selo ipak nisu njegovo prirodno stanište. Lutajući sigurno ne bi preživeo. Ne bi uginuo
od gladi jer bi ga neko nahranio, ali bi ga rastrgli psi lutalice. Zato sam i pomislio da treba da mu
pomognem - kaže Slobodan.
Mnogi su pohvalili Slobodanov plemenit gest jer se zahvaljujući njemu nejaka ptica vratila u svoje jato. Direktor Rezervata "Zasavica" Slobodan Simić potvrdio je da su veterinari pregledali
labuda, tamo je i nahranjen i ubrzo je odleteo.
- Bilo je i onih koji su me zadirkivali i pitali da li bih jurio izgubljeno svinjče kao što sam spasavao labuda. Svinjče ima gazdu, pa neka ga on traži i juri, pomogao bih i ja, ali to nije isto. Ne verujem kako još ima onih koji nemaju osećaj da treba pomoći pticama u nevolji. Ko će, ako neće ljudi - rekao je Slobodan.