17.01.2024.

15:17

Foto: S. T.

Srbija

Ko je spreman za ovakav posao? Deda mu dao desetak ovaca, a sad ih ima blizu 200! Samo ne zna šta će s vunom!

Ima 160 ovaca, od kojih se mnoge jagnje i po dva puta godišnje.
- To je sjenička ovca. Počeo sam sa stadom od desetak ovaca, a sa godinama se ono uvećavalo. Ispostavilo se to kao dobra investicija od koje može da se živi normalno - priča Miloš, koji je posao u mesari rano batalio i posvetio se ovčarstvu. 

Informer

Svestan da je to naporan posao i bez praznika i odmora, Miloš je rešio da obnovi posao od koga je nekada njegova familija dobro živela. 

- Prve ovce iz stada ostale su mi od dede. Sjenička ovca je poznata po kvalitetnom mesu. Izuzetno sam zadovoljan, jer je cena jagnjadi ove godine bila po pet evra za kilogram žive mere. Sve sam to prodao, ali vunu neće niko. Nju spaljujemo ili bacamo - kaže Miloš.

Informer

O stadu brine zajedno sa majkom. Zimsko jagnjenje je prošlo, ostala je još po koja ovca da na svet donese prinovu.
Ovce svakog dana izvodi na pašu, po okolnim livadama i šumarcima, a one stižu čak i do pruge i magistralnog puta.

Za njima su svakodnevno i tri pulina, koji nepogrešivo teraju ovce tamo kuda Miloš želi da ih usmeri.