20.01.2024.

08:20

Foto: printscreen

Srbija

Od ovog imena nastalo je najčešće prezime u Srbiji!

Ime vodi poreklo od latinske reči Ioan – Ioannes ili Johannes, a smatra se da je preteča ovog imena još jedno ime grčkog porekla – Johannes. Poznato je da sve ove varijante imaju zajedničko izvorno poreklo, a to je starohebrejsko ime Jehohannan.

Postoje, pak, i drugačija tumačenja o poreklu imena Jovan. Negde se smatra da potiče od reči Jova i da vodi poreklo od drugog imena rimskog boga Jupitera – Jova.

Bukvalni prevod imena Jovan glasio bi "Jehova je milostan" ili "onaj koga Bog voli". Veruje se da ime Jovan donosi bogatstvo i obilje, te da umnožava sve ono što je "na dobro i na korist čovečanstvu".

Žensko ime Jovana izvedeno je od muškog imena Jovan ili Ivan, odnosno ono je i verzija imena Ivana.U narodu se veruje da su ženska deca koja na krštenju dobiju ovo ime predodređena za veliku sreću i uspeh u životu.

Nastanak današnjih prezimena u Srbiji vezuje se za kneza Aleksandra Karađorđevića koji je 1851. godine jednim aktom naredio uspostavljanje trajnih prezimena po imenu najstarijih i najznačajnih predaka. Prezime Jovanović je prema podacima Zavoda za statistiku najzastupljenije u Srbiji.