23.01.2024.

12:42

Foto: RINA

Srbija

Misterija vrele vode usred šume! Gejzir utihnuo, a na dva metra dubine radnici otkrili...

Odmah su prijavili komunalnom preduzeću u Požegi. Kad je njihova ekipa izašla na teren, neobičnog gejzira nije bilo...

Raščistili su prostor, raskopali jamu, a na više od dva metra dubine naišli na cev!

- Raskopavanjem ove jame ustanovili smo da postoji jedna cev, kao neki vid bušotine. I cev je nedefinisanog porekla. Ne možemo da kažemo od kog je materijala, ali je na dubini većoj od dva metra - kaže Miljanka Filipović iz Javno komunalnog preduzeća "Naš Dom" iz Požege.

Informer

Onda su se podsetili i istorije da je reč o ostacima davnog rimskog kupališta.

Na širem području Visibabe, naime, ranije je u arheološkim istraživanjem utvrđeno da se tu nalazio rimski municipium, opština koja je upravljao prostorom koji je sezao i do Crne Gore.

- Uglavnom vidimo po Srbiji da se vezuju za tradiciju Rimljana i banje, veći deo banja. Oni su očigledno vodili računa gde prave svoja naselja, vodili računa o pristupačnosti puteva, o prirodnim uslovima o toplim vodama za grejanje. Ovde se nalaze čak i ostaci kupatila u nekom ranovizantijskom ili poznorimskom periodu. To je evidentirano negde krajem XX veka. Ali je ostalo samo kao jedna vrsta sondaže - napominje istoričar Miloš Jovanović za RTS.

Informer

Moguće je da od tada datira i sondiranje izvora u Visibabi, a komunalno preduzeće je u savremenoj laboratoriji analiziralo sastav vode.

- Ustanovili smo i prisustvo nekih minerala, poput kalijuma. Takođe, povećane vrednosti prisustva kalcijuma, magnezijuma, gvožđa. Ustanovili smo i povećano prisustvo hlorida, što može biti pokazatelj termalne vode koja takođe može biti lekovita. Još uvek to ne znamo, ali pretpostavljamo - naglašava Sanja Cvetić, JKP "Naš Dom" Požega.

U požeškom kraju prisustvo geotermalnih voda utvrđeno je i na drugim lokalitetima, ali zbog nedostaka novca ti prirodni resursi toplotne energije i lekovitosti nakon Rimljana nisu iskorišćeni.