26.01.2024.

13:31

Foto: Z. G.

Srbija

Zahvalni smo Bogu što nam je dao divnog svetitelja! Užice se klanja Svetom Savi

Na svečanosti kojoj su prisustvovali predstavnici crkvene i gradske vlasti Užica i građani,  dodeljene su Svetosavske zahvalnice ponosu Grada, najuspešnijim učenicima osnovnih i srednjih škola.

Damjan Dubljanin, Magdalena Milivojević, Saša Sinđić, Sofija Arsenijević, Janko Кostadinović i Nikolina Tokmaković nagrađeni su učenici osnovnih škola, a zahvalnice su dobili najbolji  srednješkolci: Uroš Erić, Jelisaveta Stefanović, Živojin Tupajić, Sunčica Terzić, Luka Gole, Mirko Šunjevarić i Aleksandra Žunić. 

Đakon Bojan Mijailović obraćajući se skupu podsetio je na život Svetog Save.

- Da zahvalimo Bogu što nam je dao tog divnog svetitelja i da njegovo uspinjanje na Svetu Goru bude metafora našeg duhovnog uspinjanja, da se zavetujemo da sa njegovog puta nećemo skrenuti- istakao je đakon.

- To je onaj koji se odrekao svog svetovnog života i privilgija, onaj koji je obnovio manastir Hilandar i učinio ga nepresušnim izvorom sa kojeg se i danas napajamo- dodao je.


Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević poručila je da samo poštujući i čuvajući snažne temelje pravoslavlja, prosvetiteljstva i diplomatije koje je Sveti Sava postavio možemo napred.  

Učenici OŠ "Nada Matić" izveli su kratak dramski tekst "Moj junak Sveti Sava", a učenici Užičke gimnazije i glumac Hadži Nemanja Jovanović kroz teskstove predstavili su program Zadužbinarimo. U holu Narodnog pozorišta, otvorena je izložba "Znameniti profesori Užičke gimnazije – Pavle Vujić, profesor i ratnik", koju je pripremila istorijska sekcija profesora Budimira Radojičiča i učenika Užičke gimnazije.