27.01.2024.

08:05

Foto: J. V.

Srbija

Sve lepši od lepšeg! Najlepši slavski kolači imaće svoje mesto u Muzeju Smedereva

U Centru za kulturu gde je održana smotra "Slavski kolač" niz stolove su poređani sve lepši od lepšeg.

Članovi žirija Ivan Vesić, sveštenik saborne crkve Sveti Georgije u Smederevu koji je bio i predsednik, Gordana Miletić, muzejski savetnik, etnolog i Radisav Lukić, čuvar narodnih običaja i zdravičar, pažljivo su ocenjivali svaki i izdvojili najlepše u nekoliko kategorija.
Najveštije domaćice nagrađene su peharima i diplomama a prvoplasirane iz svih kategorija imaju čast da njihovi slavski kolači budu izloženi u Muzeju u Smederevu. 

Informer

Više od 100 učesnica takmičenja na smotri Slavski kolač u Smederevu

Prvo mesto u kategoriji Najlepše ukrašeni slavski kolač osvojila je Biljana Minić iz Udruženja žena "Selo veselo" iz Vodnja. Drugo mesto pripalo je Ljiljani Ristić Grković iz Udruženja žena "Lešar" iz Smedereva, a treće mesto u toj kategoriji osvojila je Dragica Stojanović iz Udruženja žena "Zlatno brdo" iz Smedereva.
Prvo mesto u kategoriji Tradicionalni slavski kolač osvojila je Zorica Simić iz Udruženja žena "Izvor" iz Male Krsne. Drugo mesto pripalo je Milici Petrović iz Udruženja žena "Petrijevo", a treće mesto osvojila je Mirjana Radivojević iz Osipaonice.

Prema odluci žirija, prvo mesto u kategoriji Svetosavski slavski kolač pripalo je Danici Ristić, predstavici Udruženja žena "Zlatno brdo"iz Smedereva. Drugo mesto osvojila je Milena Cvetković iz Smedereva, a na trećem mestu su Snežana Đurić i Dragana Pantić iz udruženja "Kolo srpskih sestara" iz Smedereva.