29.01.2024.

09:20

Foto: Privatna arhiva

Srbija

Svaki deseti đak ove škole osvojio je neku nagradu! Tara je donela priznanje Srpske akademije nauke i umetnosti!

Ova devojčica je podjednako uspešna i u prirodnim i društvenim naukama, pa tako ni rezultati ne izostaju. O projektu za koji je dobila nagradu SANU kaže:
- Pokušala sam da rešim problem povećane koncentracije ugljendioksida u atmosferi, kroz projektovane ugljenične farme na teritriji Srbije koje uopšte ne postoje.Ugljenične farme bi sakupljale ugljendioksid iz atmosfere, on bi se taložio u zemlji i ona bi samim tim bila mnogo plodnija.

Tara je već mlada naučnica, koja u budućnosti sebe vidi kao studenta Elektrotehničkog fakulteta. Zaječarska gimnazija pored Tare ima niz talentovanih đaka sa kojima posvećeno radi profesorski tim. Gimnazijalci su zajedno sa svojim profesorima tokom protekle godine osvojili čak 38 nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima. 

Informer

- Trudimo se da svaki njihov trud, zalaganje i ostvarenja na pravi način ispratimo i nagradimo. Iz Fonda majora Colovića, novčane nagrade dobijaju najbolji učenici generacija, a svi oni koji dobiju nagrade na takmičenja idu na letovanja i nagradna putovanja - naglašava Srđan Stanojević, direktor Gimnazije u Zaječaru.

Ovu školu mnogi prosvetari porede sa Petnicom, jer je, kažu, mali istraživački centar na istoku Srbije, a prvi su u Evropi dobili oznaku "ekspert" u okviru projekta "Stem skul lejbl".

Kolegujum profesora na čelu sa direktorom Stanojevićem za nadarene đake opremio je prostor, naučni klub, tzv. mejkers lab, inovativnu učionicu u kojoj oni rado provode vreme i gde svoje ideje sprovode u dela. 

Kažu da je u proseku svaki deseti đak ove Gimnazije osvojio neku od nagrada na međunarodnim i državnim takmičenjima.