29.01.2024.

19:15

Foto: M. L.

Srbija

Odvrnu radio i peva cela štala! Mitrovići iz Rajkovca gaje krave uz muziku!

Kad su čuli da uz muziku krave bolje napreduju i daju više mleka, odmah su rešili da u štalu donesu radio. Mitrovići sad imaju čak 23 grla i ne žale se, a izgleda da je zaista tajna u muzici.

- Naše krave vole da slušaju narodnu muziku, baš kao i mi. Prija nama, a prija i njima. Muzika ih smiruje, mirne su na muži i daju više mleka. Ubacili smo radio odavno i "svira" im preko dana. Na repertoaru su samo narodnjaci. Kad smo mi raspoloženi, to osećaju i krave pa su i one mirnije -  priča Jelena.
O štali se brinu i Jelena i njen muž, a imena im je davala Jelena, vrlo često inspirisana nekim događajima.

Informer

Informer

Zvezdana, Miljana, Đurđa...

I dok mnogi odustaju od sela i stočarske proizvodnje, ova porodica složno i sa puno rada širi svoje objekte i uvećava stočni fond. Ne žale se i kažu da od rada na selu može da se živi, očekuju još veću pomoć države pa će im onda, kaže, sve biti lakše. 
 

Ako niste znali...

Istraživači Univerziteta u Lesteru sproveli su mnogo vremena tragajući za različitom vrstom muzike koju će pustiti kravama da bi saznali da li ona ima uticaj na proizvodnju mleka.

Rezultati su pokazali da krave kojima je puštana opuštajuća muzika proizvode tri odsto više mleka od onih čija je jedina zvučna stimulacija mašina za mužu u štali.