01.02.2024.

09:20

Foto: Informer/S. R.

Srbija

Knjige na točkovima! U novopazarskim selima sad pitaju "kad će bibliobus"?

Prvi koji su uz pomoć bibliobusa dobili knjige bili su đaci OŠ "Đura Jakšić" u Trnavi. Amina, Adna, Elma i Ajla su se obradovale knjigama.

- Volimo da čitamo, teško smo dolazili do biblioteke, a sada možemo da iznajmimo i knjige koje želimo. Uglavnom mi se sviđaju bajke i knjige o princezama - kaže Amina, a Adna kaže da joj se sviđaju neke šaljive.

Informer

Nastavnica srpskog jezika Elma Hasanović kaže da je bibliobus veoma koristan za đake u seoskim školama. 

- Za našu školu mnogo znači ovaj projekat zato što će i deca i nastavnici, svi građani u okolini imati lakši pristup informacijama, kulturi, knjigama- kazala je bibliotekarka i nastavnica srpskog kao nematernjeg jezika u OŠ "Đura Jakšić" Elma Hasanović.

Informer

U okviru projekta "Čitaj sa Bibliobusom", koji je namenjen za posete seoskim matičnim školama, cilj je da se deci približi knjiga, da osim onih redovnih, mogu da pročitaju naslov koji žele, prilagođen njihovom uzrastvu.

- Na ovu ideju se došlo, jer se dešavalo da deca iz udaljenih sela i po osam godina, dok ne krenu u srednju školu, nisu pročitala ni jednu knjigu van školske lektire i gradiva. Uz pomoć bibliobusa ćemo ednom mesečno ići do njih i pružiti im zadovoljstvo da pročitaju nešto novo i zanimljivo što vole i budu ravnopravna sa decom iz grada - rekao je direktor biblioteke "Dositej Obradović" Elijas Rebronja.