07.02.2024.

09:05

Foto: printscreen TV Vojvodina

Srbija

Ženidba u zoovrtu na Paliću! Simbi stigla devojka!

Stigla je iz Prihvatilišta za zveri u Švedskoj, na osnovu odluke Evropskih koordinatora za očuvanje ove vrste. Plan je da se Janga spoji sa Simbom, mužjakom leoparda poreklom iz Rima koji je u zoo-vrtu jedini predstavnik svoje vrste.

- Oni su spojeni po programu za razmnožavanje i za produženje vrste strogo ugroženih i zaštićenih životinja. S obzirom na to da persijskih leoparda u divljini ima sve manje, mladunci koji bi dobili Simba i Janga, kada se osposobe, treba da budu vraćeni u prirodu, odnosno na Kavkaz - kaže koordinatorka u Zoološkom vrtu Palić Jelena Toljagić za TV Vojvodina.

Ali to, kako ocenjuju stručnjaci, neće biti ni malo jednostavno, zbog prirode ovih zveri. S istom idejom je i Simba stigao iz Rima pre nekoliko godina, ali se njegovo sparivanje sa ženkom koja je od ranije bila na Paliću završilo tragično.

Informer

- Ženka sada, kada boravi napolju, pre svega, ima zadatak da upozna Simbin miris, pošto se oni nisu skroz, da kažem, videli i upoznali, a isto tako i da ostavi svoj miris kako bi on nju uspeo da upozna i prepozna. Kada će doći do spajanja ove dve životinje, to, na žalost, još ne možemo da kažemo. To je sve pod rukovodstvom našeg veterinara, timaritelja i koordinatora za persijske leoparde- dodaje Toljagić.

Do tada, životinje će biti dostupne za razgledanje naizmenično, gde će jedna od njih biti u "ispustu", a druga u pećini sa staklima kroz koje posetioci mogu da ih vide.